Verslag, Nieuws, Wereld, Haïti -

Nieuwe aardbeving Haïti “onvermijdelijk”

De aardbeving in Haïti waarbij 1,3 miljoen mensen dakloos werden, was complexer dan aanvankelijk gedacht. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience concluderen onderzoekers dat een nieuwe aardbeving erg waarschijnlijk is.

woensdag 27 oktober 2010 14:34
Spread the love

De aardbeving in januari kostte aan 230.000 mensen het leven en bracht het land op de rand van de afgrond. De gevolgen van de ramp eisen nog steeds slachtoffers nu op Haïti cholera is uitgebroken. Bovendien blijkt dat er naar alle waarschijnlijk nog een aardbeving komt, concluderen verschillende studies in Nature Geoscience.

Uit een eerste studie blijkt dat de aardbeving in januari tot verrassing van veel wetenschappers niet op een bekende breuklijn plaatsvond die verantwoordelijk was voor verschillende eerdere aardbevingen, maar langs een vrij onbekende lijn. Bij de aardbeving kwam bovendien maar een fractie van de opgebouwde spanning vrij, waardoor het wachten is op een nieuwe beving, die ook een tsunami kan veroorzaken.

Een tweede studie in hetzelfde tijdschrift bevestigt die stelling op basis van satellietbeelden en metingen. Daaruit blijkt dat de aarde na de aardbeving veel minder verplaatst is dan bij vorige grote aardbevingen, en dat dus een groot deel van de spanning tussen de tektonische platen nog steeds aanwezig is. Haïti, en met name de hoofdstad Port-au-Prince, loopt daardoor het risico getroffen te worden door een nieuwe aardbeving, zeggen de onderzoekers. Deze beving kan nog heviger zijn dan de dodelijke aardbeving van januari.

take down
the paywall
steun ons nu!