Nigeriaanse goudmijnen: toxisch stof doodt 400 kinderen
Wereld, Economie, Milieu -

Nigeriaanse goudmijnen: toxisch stof doodt 400 kinderen

In de streek rond Anka in Noord-Nigeria zijn de voorbije maanden 400 kinderen bezweken aan loodvergiftiging. Ze hebben zwaar vervuild stof ingeademd dat vrijkomt bij de artisanale goudwinning. Er is een hulpoperatie opgestart, maar die stuit op het wantrouwen van de plaatselijke mijnwerkers. Net nu neemt de mondiale mijnindustrie ook Nigeria in het vizier.

dinsdag 26 oktober 2010 17:01
Spread the love

De streek rond Anka, niet ver van de grens met Niger, telt een aantal afgedankte goudmijnen. Lokale bewoners exploiteren er de resten van de goudaders: de mannen halen rotsblokken boven, de vrouwen en kinderen vermalen die. Uit het gruis kan dan goud worden geloogd. Dit voorjaar trok Artsen zonder Grenzen aan de alarmbel. Het stof dat vrijkomt bij het verpulveren van de stenen bevat hoge concentraties lood, die vooral voor kinderen heel schadelijk kunnen zijn. Begin juli maakte een communiqué van de Wereldgezondheidsorganisatie melding van loodconcentraties van 119 microgram lood per deciliter bloed. Dat is twaalf keer meer dan de drempelwaarde voor schadelijke effecten op het zenuwstelsel bij kinderen. De loodconcentraties in de bodem waren hoger dan 100.000 ppm (parts per million). Ter vergelijking: in woongebieden in Frankrijk en de VS is 400 ppm het toegelaten maximum. Sinds dit voorjaar zijn minstens 400 kinderen aan loodvergiftiging gestorven, vooral in de dorpen Dareta en Yargalma.

Decontaminatie, ongewenst?

Deze zomer is rond Anka een gezondheidsactie op gang gekomen waaraan naast de Nigeriaanse gezondheidsdienst ook internationale organisaties meewerken. Begin oktober waren experts van de VN-milieuorganisatie UNEP in het gebied grondstalen aan het nemen. In zeven dorpen moest er een decontaminatie-operatie plaatsvinden, maar vanwege felle regens is dat enkel in Dareta en Yargalma gebeurd.

Persverslagen melden ook dat de bewoners niet meewerken. Aanvankelijk weigerden ze de schaal van de loodvergiftiging te erkennen. Voor de artisanale mijnwerkers is goudwinning veel lucratiever dan landbouw. Ze zijn bang dat ze hun nieuwe broodwinning gaan verliezen.

De afzet van het goud is verzekerd omdat de internationale mijnindustrie koortsachtig op zoek is naar nieuwe goudmijnen. Nigeria speelt daarop in, met reclamecampagnes gericht op mijninvesteerders. De Nigerian Investment Promotion Commission (NIPC) schrijft bijvoorbeeld in een brochure: “Gold is a miners dream right now considering the huge spread between gold prices and production costs (de opbrengsten van de goudwinning liggen vele malen hoger dan de productiekosten)”. Voor Nigeria is het goud dus een prioriteit.

Mondiale goudkoorts

De wereldwijde vraag naar goud is sinds de economische crisis sterk toegenomen, omdat veel beleggers vinden dat goud een veiliger belegging vormt dan bedrijfsaandelen, obligaties of vreemde valuta, zoals de dollar. Daardoor blijft de prijs van het goud stijgen: in juni tot het hoogste peil sinds tien jaar. Die evolutie zorgt er voor dat de mondiale mijnexploratie wordt gedomineerd door de zoektocht naar nieuwe goudaders. In 2009 nam de goudexploratie maar liefst 48% van de non-ferro besteding (ter waarde van 7,32 miljard dollar) voor zijn rekening.

 

take down
the paywall
steun ons nu!