Huis dat in Californië te koop staat als gevolg van een 'foreclosure'
Nieuws, Politiek, Economische crisis, VS, Michael Moore, Wall Street, Great Depression, Barack Obama, Democraten, Foreclosure, GMAC, JPMorgen Chase, Republikeinen, Huizencrisis, VS-ministerie van Justitie, RICO, Kiescampagne, Lobbyist, Bank of America -

Michael Moore geeft Democraten vijf tips om een ramp te vermijden

Dinsdag 2 november gaan de Amerikanen naar de stembus voor gedeeltelijke tussentijdse verkiezingen. En het ziet er niet goed uit voor de Democraten. "Twee november, de dag van de verwachte ondergang van de Democraten", schrijft de bekende en beruchte documentairemaker Michael Moore op zijn blog. Hij geeft de Obama-aanhangers nog vijf tips.

dinsdag 26 oktober 2010 17:50
Spread the love

Vijf manieren waarop de Democraten een ramp kunnen vermijden en de VS opnieuw op de rails kunnen krijgen

Helaas, die situatie hebben de Democraten zelf gecreëerd, ook al hebben de meesten onder hen de ellende waarin we momenteel verkeren niet veroorzaakt.

Ze hebben echter anderhalf jaar de tijd gekregen om de situatie recht te trekken. Maar zodra ze aan de macht kwamen, kreeg de angst de overhand en gebeurde er niets. Veel Democraten verdienen de komende nederlaag.  

Als je echter van mening bent dat een terugkeer naar de periode 2001-2008 gekkenwerk zou zijn, dan ga je er waarschijnlijk ook mee akkoord dat we de Democraten tegen zichzelf moeten beschermen. Daarom geef ik hen wat tips.

Memo van Michael Moore aan president Obama en het bestuur van de Democratische Partij

Onderwerp: 5 dingen die de Democraten kunnen doen om het tij alsnog te keren op 2 november

1. Via directe tv-spotjes, internetvideo’s en publieke optredens duidelijk maken wie in godsnaam deze puinhoop heeft veroorzaakt

Wij, Amerikanen, kunnen moeilijk de aandacht ergens bij houden (Even snel: Wie won de Oscar voor de Beste Film vorig jaar? Het Wereldkampioenschap? Precies). De mensen moeten er voortdurend aan herinnerd worden dat het de Republikeinen waren die de onnodige invasie van twee landen planden en leidden, met de langste oorlog in onze geschiedenis tot gevolg. De oorlogen zouden ons uiteindelijk meer dan drie biljoen dollar kosten.

Bush en Co. veroorzaakten ook de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de 20ste eeuw. Iedereen in Hollywood zou dit soort spots gratis voor jullie willen maken.

Democraten: Hou op met jullie te gedragen als een bende watjes en geef de smeerlappen wat ze verdienen! De publieke opinie zal dan verrast reageren dat jullie je moed hebben teruggevonden en jullie eindelijk gaat gedragen als mensen met een ruggengraat.

We verwachten dat jullie je gedragen als Mohammed Ali, niet zoals Ally McBeal (nvdr: een verwijzing naar het vrouwelijke hoofdpersonnage in de populaire Amerikaanse tv-serie ‘Ally McBeal’ die jarenlang liep op de conservatieve zender FOX).

2. Klaag de criminelen aan

Kondig aan dat het ministerie van Justitie werk zal maken van de vervolging van zowel diegenen die de economische crisis veroorzaakten als diegenen die van de oorlog profiteerden. Noem de toestand zoals die is: georganiseerde misdaad.

Maak gebruik van de RICO-wetten (nvdr: RICO staat voor Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, een reeks wetgevingen uit 1970 tegen de georganiseerde misdaad die aanvankelijk vooral de maffia moest treffen).

Maak gebruik van de bestaande wetten die van elke soort fraude een misdrijf maken. Vind hen die miljarden hebben gestolen en geef ze een passende straf. De bevolking zal van jullie houden. Wij willen Dirty Harry, niet Dirty Dancing.

3. Kondig een moratorium af op de praktijk van de gedwongen huizenverkopen, de zogenoemde ‘foreclosures’

In de maand augustus waren er meer gedwongen huizenverkopen, de zogenoemde ‘foreclosures’, dan in welke andere maand in de hele Amerikaanse geschiedenis. Dat is dus nog erger dan in de zwartste maand van het ergste jaar uit onze geschiedenis: 2009.

Het leegbloeden is niet gestopt, het is enkel nog erger geworden. Eind september waren de twee grootste criminele organisaties, GMAC en de bank JPMorgan Chase & Co., die verantwoordelijk zijn dat honderdduizenden mensen uit hun huis werden gejaagd, verplicht deze activiteiten tijdelijk te staken.

Want nu blijkt dat zij vaak niet over de nodige paperassen beschikten om te bewijzen dat zij wel degelijk die huizen bezitten! (nvdr: Moore verwijst hier naar het feit dat veel gedwongen verkopen van huizen (‘foreclosures’) op een niet-wettige manier zouden zijn gebeurd. Dat houdt in dat de kopers van obligaties met woonkredieten als onderpand schadevergoeding kunnen gaan eisen van banken als JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. en Citigroup, wat de bankencrisis alleen nog erger kan maken.)

Ongelooflijk. Dus als jullie iets willen doen voor de gewone mens, doe dan dit: zorg voor een moratorium op dit soort wanpraktijken. Het duurt slechts een uur om een decreet op te maken en in te dienen. We kijken liever naar ‘It’s a Wonderful Life’ dan naar ‘Poltergeist’.

4. Kondig een nieuwe 21ste-eeuwse WPA aan

“Wie neemt mensen in dienst? De overheid neemt mensen in dienst!” Stel een eenvoudig plan op om mensen in dienst te nemen die de wegen herstellen, de scholen renoveren en onze infrastructuur heropbouwen. Financier dit door de één procent rijksten van de bevolking te belasten, zij zijn samen rijker dan 95 procent van alle Amerikanen!

De werkloosheid zal terugvallen tot vijf procent. Zal jullie dit wel lukken? Wel, jullie moeten het tenminste proberen! En terwijl jullie proberen, kondig aan dat jullie de Republikeinse senatoren zullen dwingen echte keuzes te maken.

Zij moesten tot op heden enkel beweren dat ze een wetsontwerp zouden proberen tegen te houden en jullie trokken je staart al in. Laat hen in de Senaat desnoods dag en nacht uit het telefoonboek voorlezen. Ze houden het nog geen dag vol. Het zal vlug afgelopen zijn met dat filibusteren. En Amerika zal dan zien wie ze echt zijn.

5. Verklaar dat geen enkele Democraat geld zal aanvaarden vanuit Wall Street tijdens de volgende bestuursperiode

Kies een willekeurige dag uit. Laat alle Democratische verkozenen uit het Congress rechtstaan voor het Capitool (met president Obama) en beloof plechtig dat als Amerika jullie laat voortregeren, niemand van jullie ook maar één cent zal aanvaarden vanuit Wall Street in de kiescampagne voor de verkiezingen van 2012.

Integendeel, beloof om enkel donaties van sympathisanten te aanvaarden van 2, 5 en 10 dollar. Jullie zullen ook beloven geen job te aanvaarden als lobbyist of advocaat voor gelijk welk bedrijf gedurende tien jaar nadat jullie het Congres verlaten hebben.

Die boodschap zal een krachtig signaal zijn voor de gemiddelde Amerikaan, die de corrupte politieke handelingen meer dan beu is. Handel als Honest Abe (nvdr: een referentie naar Abraham Lincoln, wiens eerlijkheid legendarisch was), niet als Fast Freddie, en zie wat er gebeurt.

Nog twee extra suggesties: gebruik het gevoel voor humor waarover je beschikt en jaag op de kandidaten en hun agenda door ze belachelijk te maken op een manier die ze verdienen.

Stop ook met klagen over je achterban die niet genoeg zou doen om jullie te helpen. Willen jullie echt hulp? Doe dan iets om die hulp te verdienen. Ik bied jullie alvast vijf suggesties aan, maar ik ben er vast van overtuigd dat de rest van de ‘basis’ er beslist nog enkele heeft.

De misdaadorganisatie valt uiteen

De misdaadorganisatie die dit land teistert, blijft uiteenvallen. Op 1 oktober vernamen we dat de Bank of America zich bij JPMorgan Chase en GMAC voegt om de gedwongen huizenverkopen, de zogenoemde ‘foreclosures’, in 23 staten op te schorten.

Dit gebeurde nadat een bankdirecteur had toegegeven dat ze in één maand bijna 8.000 documenten over huizenverkopen ondertekende zonder ze ook maar te lezen. Daarbij komt nog dat Richard Blumenthal, de attorney general (nvdr: functie vergelijkbaar met die van een minister van Justitie van een Amerikaanse staat) van Connecticut, alle ‘foreclosures’ door alle banken gedurende 60 dagen heeft doen stopzetten.

De Washington Post noemde deze beslissing “een van de meest radicale acties ooit door een staat ondernomen in geval van grootschalig gesjoemel met documenten”.

Of zoals de Democratische afgevaardigde voor Ohio, Marcy Kaptur, zei in ‘Capitalism: A love Story’: “Verlaat je huis niet. Weet je waarom? Wanneer die bedrijven zeggen dat ze jouw hypotheek bezitten, heb je die hypotheek niet tenzij jouw advocaat het document effectief in handen krijgt. Je zal zien dat ze het document niet zullen vinden, daar in Wall Street. Dus, Amerikanen, wees krakers in jullie eigen huis. Ga niet weg.”

President Obama, doe nu eindelijk voor de hele VS wat Blumenthal al in Connecticut heeft gedaan.

Michael Moore

Het originele artikel ‘Five Ways the Democrats Can Avoid a Catastrophe and Pull Off the Mother of All Upsets’ by Michael Moore, verscheen op zijn blog:
http://www.michaelmoore.com/words/mike-friends-blog/five-ways-democrats-can-avoid-catastrophe-and-pull-mother-all-upsets

(vertaling uit het Engels door Gunther Malin)

take down
the paywall
steun ons nu!