Jonge allochtone regisseur bekroond op Filmfestival Gent
Samenleving, Cultuur, België, Antwerpen, Stampmedia, Gent, Filmfestival, Berchem, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Chris Lomme -

Jonge allochtone regisseur bekroond op Filmfestival Gent

Adil El Arbi (22) was met zijn kortfilm “Astaghfiro” genomineerd voor de Beste Belgische Studentenfilm in de categorie Belgian Cinema Today en kaapte er de tweede prijs weg. De regisseur is afkomstig uit Berchem en nam samen met mederegisseur Bilall Fallah de hele film op in Antwerpen.

dinsdag 26 oktober 2010 15:50
Spread the love

“Voor de indringende narratieve eigenschappen en de meesterlijke acteursregie heeft de jury beslist een bijzondere vermelding toe te kennen aan de film “Astaghfiro” van Adil El Arbi en Bilall Fallah”. Zo luidde het verdict van de jury, met onder andere actrice Chris Lomme, op het Filmfestival van Gent. De kortfilm is El Arbi’s afstudeerproject aan de bacheloropleiding Audiovisuele Kunsten van de Sint-Lukashogeschool in Brussel. El Arbi: “Dit hadden we nooit durven hopen. We waren al enorm content met het feit dat we geselecteerd waren voor het festival, dat was al een prijs op zich.”

Te weinig kleur

El Arbi en Fallah, Marokkaanse jongeren geboren in België, maken deel uit van een jonge generatie van allochtone filmmakers. El Arbi: “We hebben niet zo’n uitgesproken behoefte ons zo te profileren. In de eerste plaats willen we erkend worden omwille van de kwaliteit van ons werk.” Toch klopt het volgens hen dat ze als allochtone jongeren voor een andere kijk op de samenleving kunnen zorgen. In het medialandschap en in de kunstwereld is nog steeds heel weinig kleur te zien. El Arbi en Fallah zien het als hun taak om daar mee verandering in te brengen.

De twee jonge regisseurs hielpen eerder al mee aan de making of van “Loft” en “Dossier K”. “Zo konden we acteur Werner De Smedt strikken voor een klein rolletje in de film.” Ook filmregisseur Jan Verheyen staat achter beide jongeren. Wie weet komt daar in de toekomst een samenwerking van.

Ambitieus

El Arbi en Fallah zien de vermelding van de jury vooral als een enorme motivatie voor de toekomst. “We zijn nu bezig aan ons laatste jaar Sint-Lukas in Brussel, het masterjaar. Als afstudeerproject moeten we opnieuw een kortfilm maken.” Het Filmfestival van komend jaar mag zich dus al klaar houden. “We zijn nog maar net begonnen, the sky is the limit”, zo zeggen ze zelf.

© 2010 – StampMedia – Ruth Van Reusel

take down
the paywall
steun ons nu!