Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Orgel, Het Orgel in Vlaanderen -

20 jaar Het Orgel in Vlaanderen

dinsdag 26 oktober 2010 19:00
Spread the love

ANTWERPEN – Het Orgel in Vlaanderen vzw doet verwoede pogingen om het grote en waardevolle orgelpatrimonium dat in Vlaanderen aanwezig is, open te stellen voor het grote publiek.

De Vlaamse gemeenschap investeert jaarlijks heel wat geld in onderhoud en restauratie van orgels. ‘Het Orgel in Vlaanderen’ probeert met verschillende activiteiten dit patrimonium voor iedereen toegangelijk te maken.

Een pijporgel is ook een wondere wereld van technisch vernuft vol ambacht en er gaat telkens een hele wereld open als een niet-organist een technische uiteenzetting krijgt over de bouw en werking van het instrument.

‘Het Orgel in Vlaanderen’ vzw wil in ieder geval loskomen van het oubollige imago (vaak te maken met de leeftijd van de organisten) dat rond het instrument hangt. De organisatie wil het orgel ook loskoppelen van de katholieke kerk, waar het nu nog al te vaak mee geassocieerd wordt.

Nog eventjes wat cijfers: ongeveer 700 leerlingen volgen orgelles aan muziekacademies waar meer dan 50 professionele organisten doceren.

Een 20-tal orgelbouwers is alleen al in Vlaanderen actief.

De vzw ‘Het Orgel in Vlaanderen’ bestaat dit jaar 20 jaar. Ze werd in 1990 opgericht met als doel het bevorderen van de orgelcultuur en het orgelerfgoed in Vlaanderen.

Zaterdag 23 oktober was er een feestviering in het Congrescentrum Elzenveld in Antwerpen. Het hondertal aanwezigers kon, naast een toespraak door Geert Bourgeois (N-VA), viceminister-president in de Vlaamse regering, ook beter kennismaken met het orgel in Vlaanderen. Een terugblik op de werking van 20 jaar door Luk Lemmens, voorzitter de vzw Het Orgel in Vlaanderen.

Ook was er een lezing onder de titel ‘Orgelstof tot nadenken’ door Michel Lemmens, Erfgoedconsulent ‘orgels en klokken’.

Orgelintermezzi werden gebracht door Luk Bastiaens (laureaat van Dexia Classics), Annelynn Ballieu en een vocaal ensemble.

Voor de receptie was er nog een voordracht over orgel- en wijnstreken door Peter Van Dijk, organist.

Meer foto’s over deze feestelijke namiddag: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625245700006/show/

take down
the paywall
steun ons nu!