Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika -

Sierra Leoonse boeren enthousiast over Chinese ontwikkelingshulp

FREETOWN -- Chinese ontwikkelingshelpers leveren rijsttelers in Sierra Leone betere zaden en kunstmest en helpen de mechanisering van de landbouw vooruit. Boeren en ambtenaren in het West-Afrikaanse land klinken enthousiast over de Chinese hulp.

maandag 25 oktober 2010 15:50
Spread the love

“Ik denk dat ik mag zeggen dat ik succesvol ben”, zegt Fanta Jabbah. Nog niet zo lang geleden produceerde ze maar net genoeg voedsel om haar gezin van vijf te eten te geven; nu verkoopt ze rijst aan de regering in Freetown, waarmee boeren in andere delen van het land het hoofd boven water kunnen houden.

Hulp uit Wuhan

Jabbah zit een organisatie van 26 boeren uit Lumley voor, een plaatsje in de buurt van de hoofdstad. De boeren krijgen hulp van de Stedelijke Buitenlandse Samenwerking van Wuhan (WMFC). Wuhan is de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei; de stad telt meer dan 9 miljoen inwoners.

De WMFC is actief in Lumley, maar ook in Bo en Kenema, andere boerendorpen in Sierra Leone. De Chinezen leveren hybride rijstsoorten en kunstmest en lenen tractoren en maaidorsers uit. Ze hebben ook voor een installatie gezorgd die de rijst verwerkt, zodat de oogst beter aan de man kan worden gebracht of worden bewaard.

De Chinese ontwikkelingswerkers introduceren ook nieuwe teelttechnieken. “Wij maakten altijd hoopjes van aarde en zaaiden de rijst daarover uit”, zegt Jabbah. “De Chinezen kwamen met hun grote machines en ploegden onze akkers. Ze toonden ons dat je ook op een vlakke akker kan zaaien, en hoe je het zaaigoed moet bedekken.” Het Chinese team heeft een vertaler in dienst die alle kennis moet helpen overdragen. De Sierra Leoonse overheid organiseert verdere vertalingen van het Engels in de plaatselijke talen.

Hoge opbrengst

De boeren van Lumley waren aanvankelijk twijfelachtig, maar dat duurde maar één seizoen. “We zagen dat de Chinese aanpak meer opleverde”, zegt Jabbah. De meeropbrengst is spectaculair. Vorig jaar beplantten de Chinezen een demonstratieakker in Freetown met de rijstvariëteit Yanshualuohao, zegt Claudius Farnnel, een medewerker van het Sierra Leoonse ministerie van Landbouw die toekijkt op de verspreiding van nieuwe technieken. “De akker leverde 4,5 ton per hectare op, twee tot drie keer meer dan de normale opbrengst van rijstakkers in Sierra Leone. Nu gebruiken boeren overal rond de hoofdstad de nieuwe variëteit.”

De technieken die de Chinese experts aanbrengen zijn elementair, zegt Xie Yu Fei, de coördinator van de WMFC in Freetown. “We laten de boeren zien hoe ze moeten bemesten, wanneer ze best planten en hoe ze hun akkers vrij kunnen houden van onkruid en schadelijke bacteriën.”

Langetermijnhulp

Farnnel is enthousiast over de Chinese aanpak. Andere donorlanden zetten ook projecten op om boeren nieuwe technieken aan te leren, “maar die projecten zijn niet duurzaam. Ze werken drie tot vier maanden met de boeren, en houden er dan mee op. Hun inbreng is ook relatief gering.” Volgens Farnnel hebben de Chinezen duidelijk gemaakt dat ze langetermijnhulp willen bieden. Daarom werken ze ook met boerenorganisaties.

China doet meer dan boeren in Sierra Leone helpen, zegt Xie. Sinds 2005 stelde het land elk jaar ook een dertigtal boeren en ambtenaren van het ministerie van Landbouw in staat naar China te trekken om daar landbouwkunde te studeren en praktijkervaring op te doen.

“De Chinezen hebben een geweldige impact op de landbouw in Sierra Leone”, zegt ook Mohamed Conteh, de voorlichter van het Sierra Leoonse ministerie van Landbouw. Volgens hem zijn er overal in het land Chinese landbouwkundigen aan het werk. “Ze leveren ook de experts voor het station voor rijstonderzoek in Rokupr in the Kambia-district. Dat onderzoek helpt de rijstproductie in het land vorm te geven.” China helpt Sierra Leone intussen ook bij de productie van suikerriet.

Auteur: Mohamed Fofanah (PD/RP)

take down
the paywall
steun ons nu!