Ook bedrijven actief in België sponsoren Tea Party-klimaatontkenners
Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu, Bedrijven, Klimaatverandering, EU, Klimaatbeleid, VS, Lobbygroepen, Climate Action Network Europe (CAN), Lisa Ann Murkowski, Lincoln Blanche, James W. DeMint, VS-senatoren -

Ook bedrijven actief in België sponsoren Tea Party-klimaatontkenners

Europese bedrijven sponsoren beruchte klimaatontkennende politici. Dat zegt een rapport van het Climate Action Network Europe (CAN). Het gaat om een totaalbedrag van 240.200 dollar. Ook bedrijven die in ons land actief zijn, schamen zich niet om sommen geld te geven aan aanhangers van de extreem conservatieve Tea Party. Hieronder enkele van de begunstigden.

maandag 25 oktober 2010 19:50
Spread the love

Lisa Ann Murkowski, Republikeinse senator voor Alaska

Bayer: 4.000 dollar
BASF: 2.000 dollar
BP: 5.000 dollar
GDF–Suez: 5.000 dollar

* ‘Ranking member’ van het ‘Energy and Natural Resources Committee’

* Steunt olie- en gasboringen voor de kust en in natuurgebieden, zoals de olieboringen in de ‘Artic National Wildlife Refuge‘ (ANWR) in het noorden van Alaska. Volgens Murkowski zullen recente technologische ontwikkelingen er in de toekomst voor zorgen dat boringen geen schade aan het milieu meer toebrengen.

* Stemde begin oktober 2010 voor een amendement tegen de ‘Clean Air Act’ dat door het Environmental Protection Agency (EPA) werd geïntroduceerd, dat de grote industrieën verplicht om de hoeveelheid aan broeikasgassen te beperken.

Dat amendement zou de bevoegdheden van het EPA – het federale VS-agentschap dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu – beperken inzake de CO2-uitstootregulatie.

* Na de olieramp in de Golf van Mexico, sprak ze zich uit tegen een wet die de aansprakelijkheidspremie voor olielekken zou verhogen van 75 miljoen dollar tot 10 miljard dollar. Ze argmunteerde dat een dergelijke hoge premie verschillende investeringen in gevaar zou brengen en de kleinere bedrijven zou verhinderen om te concurreren.

* Murkowski blijkt belangen te hebben bij het onderhouden van goede relaties met grote olie-ontginningsbedrijven. Tijdens haar eerste verkiezingscampagne in 2004, ontving ze 365.813 dollar van olie- en gasbedrijven. Momenteel is Murkowski de derde grootste ontvanger van sponsoring afkomstig uit oliewinsten in de Amerikaanse senaat.

Lincoln Blanche, Democratische senator voor Arkansas

BAYER: 7.000 dollar
BASF: 15.000 dollar
Solvay Pharmaceuticals: 10.000 dollar
LaFarge: 6.000 dollar
BP: 4.000 dollar
GDF-Suez: 4.500 dollar
ArcelorMittal: 1.000 dollar

* Is één van de drie Democratische senatoren die de resolutie ondersteund hebben die door Murkowski werd ingediend en die de bevoegdheid van het EPA in het reguleren van de CO2-uitstoot wil beperken.

James W. DeMint, Republikeinse senator voor South Carolina

BAYER: 5.000 dollar
BASF: 2.000 dollar
LaFarge: 5.000 dollar
BP: 1.000 dollar

* Verzet zich tegen het idee dat de staat zich moet inzetten in de strijd tegen de klimaatopwarming.

* Aanhanger van de ‘Tea Party’: een rechtspopulistische en conservatieve beweging.

* Vindt dat holebi’s en ongehuwde vrouwen die naar bed gaan met hun vriend niet voor de klas mogen staan.

* Schreef onlangs het boek Saving Freedom: We Can Stop America’s Slide into Socialism.

Jim Inhofe, Republikeinse senator voor Oklahoma

BAYER: 1000 dollar
LaFarge: 5000 dollar

* Is ook al een icoon van de Tea Party.

* Is de meest luidruchtige klimaatontkenner in Washington.

* Bekendste citaten: ‘De opwarming van het klimaat is de grootste leugen ooit uitgesproken tegen het Amerikaanse volk.” en “De milieubeweging doet me denken aan het Derde Rijk.”

* Maakte zich heel boos over de verontwaardiging over de folteringen in de Abu Ghraib-gevangenis. Verzette zich dan ook tegen een wet die “wrede behandeling van gevangenen” wou verbieden.

* Vindt dat discriminatie tegen holebi’s moet kunnen.

* Vindt dat het Amerikaanse Israël-beleid gebaseerd moet zijn op de bijbel.

take down
the paywall
steun ons nu!