Bron: flickr.com/photos/pasipasi/2328473871
Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu, België, Bedrijven, Klimaat, Klimaatverandering, EU, VS, Lobbygroepen, Corporate Europe Observatory, CO2-emissiereductiedoelstelling, Klimaatwetgeving, Climate Action Network, Confederation of European Business, Alliance for a Competitive European Industry, ArcellorMittal -

Europese vervuilers boycotten klimaatactie in Europa én de VS

Europese bedrijven verzetten zich tegen een al te stevige beperking van de CO2-uitstoot in de Europese Unie. Ze argumenteren dat een dergelijk beleid zinloos is zolang dat de Verenigde Staten geen actie ondernemen. Recent ontdekte het Climate Action Network Europe (CAN) echter dat diezelfde bedrijven VS-senatoren sponsoren die de Amerikaanse klimaatwetgeving afzwakken.

maandag 25 oktober 2010 19:15
Spread the love

Bij de betrokken bedrijven zijn er bekende namen als: ArcelorMittal, GDF-Suez (moederbedrijf van Electrabel), BP, E.ON, BASF, BAYER en Lafarge. Volgens een rapport van het Climate Action Network gaven ze in totaal 240.200 dollar aan VS-senatoren uit kringen van de uiterst conservatieve Tea Party-beweging die het klimaatprobleem ontkennen of klimaatdoelstellingen afzwakken. OpenSecrets.org, een onafhankelijke onderzoeksgroep bracht deze informatie aan het licht.

Hypocriete bedrijven

Tegelijk lobbyen deze bedrijven bij de Europese instellingen. Ze verzetten zich onder meer tegen een stijging van de uitstootreducties tot 30 procent tegen 2020. Dat is volgens hen zinloos, omdat de VS ook geen actie onderneemt tegen de klimaatverandering.

Maar voor dit immobilisme blijken deze bedrijven in zekere zin medeverantwoordelijk. Volgens het Climate Action Network getuigen deze feiten van grote hypocrisie bij de bedrijven. En bovendien wijzen ze op een wereldwijde boycot van klimaatoplossingen.

Lobbygroep BusinessEurope

De bedrijven maken deel uit van de Confederation of European Business (BusinessEurope) en zusterfederatie, de Alliance for a Competitive European Industry (ACEI). En binnen deze federaties zijn ze de meest invloedrijke spelers op vlak van de klimaatlobby.

BusinessEurope behoort tot de grootste lobbygroepen in de EU die de zakenwereld vertegenwoordigen. De groep verdedigt samen met ACEI de belangen van de meest energie-intensieve sectoren, zoals olie, staal en chemicaliën. Daarom verzetten ze zich sterk tegen klimaatdoelstellingen die de belangen van deze industrieën zouden kunnen belemmeren.

Staalreus ArcellorMittal

ArcellorMittal is de grootste privéstaalonderneming in de wereld en de grootste vervuiler binnen de Europese Unie. Toch geniet ArcellorMittal dankzij een lobbycampagne bij de Europese Commissie nog tot 2020 van kosteloze uitstootvergunningen.

Dat leverde het bedrijf een nominatie op voor de Worst EU Lobbying Awards 2010. Dit initiatief van Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl en Spinwatch moet de aandacht vestigen op lobbyschandalen. Het zal niet verbazen dat ook BusinessEurope dit jaar kans maakt op de Worst EU Lobbying Award.

take down
the paywall
steun ons nu!