Het intellectueel terrorisme van Israëli’s moet stoppen
Opinie, Wereld, Samenleving, Politiek -

Het intellectueel terrorisme van Israëli’s moet stoppen

Een debat over de vrijheid van meningsuiting aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) op 20 september deed veel inkt vloeien. Er was oneerlijkheid, doodsbedreigingen en een proces tegen Souhail Chichah, assistent en onderzoeker op het departement economie van de ULB. Een verdomde tegenslag voor de vrije meningsuiting, vinden onderzoekers, onderwijzers, studenten en actieve burgers.

zondag 24 oktober 2010 12:12
Spread the love

Sinds het debat verschenen verschillende artikels en opiniestukken over de interventie van Chichah en de groeiende ‘haat tegen joden’ op de ULB. Het ene artikel al wat surrealistischer dan het andere. Dat leidt ons er toe om onze bezorgdheid te uiten over de politieke ontsporingen van de – legitieme – strijd tegen het antisemitisme.

Door Chichah op een leugenachtige manier “walgelijke opmerkingen over de Shoah” toe te dichten en openlijk te beschuldigen van antisemitisme en door krediet te geven aan een oneerlijke videomontage van de Union des Etudiants Juifs de Belgique (UEJB) die de stellingen van Chichah verknipt en uit hun context rukt, doen Maurice Sosnowski en Viviane Teitelbaum mee aan een campagne van intimidatie, smaad en intellectueel terrorisme waarbij ze iedereen die kritiek heeft op de Israëlische staat als antisemiet bestempelen.

Ze beschuldigen bovendien vicerector Van Damme ervan selectief doof en incompetent te zijn door de jodenhaat te laten bloeien op de ULB.

Deze strategie met voor de hand liggende politieke doeleinden, gebaseerd op het welbekende ‘lieg, lieg, er blijft altijd wel iets hangen’ werd al in het lang en het breed aan de kaak gesteld door een groot aantal vooraanstaande intellectuelen als Edgard Morin, Norman Finkelsltein en Noam Chomsky en mag niet zonder repliek blijven.

Er moet worden ingegaan tegen deze propagandastrategie die alleen dient om Israël te verdedigen en die elke uiting van antizionisme vervormt tot antisemitisme. Zo maakt men een amalgaam van kritiek op de staat Israël en antisemitisme die de strijd tegen antisemitisme niet dient. Vandaag overstijgt die intimidatie de krantenkolommen en neemt ze de vorm aan van een proces wegens aanzetten tot rassenhaat en verschillende doodsbedreigingen tegen Chichah.

Het is om die reden dat wij onderzoekers, onderwijzers, studenten en actieve burgers, protesteren tegen de invoering van een sfeer van intellectuele intimidatie die ons hindert een sereen debat te voeren over het zionisme.

Deze campagne leidt ons tot fundamentele en essentiële vragen over de vrijheid van meningsuiting en meer specifiek over de moeilijke kwestie Israël.

We aanvaarden niet meer dat de noodzakelijke en essentiële strijd tegen het antisemitisme de koloniale macht van Israël dient. We accepteren ook niet dat het uiten van ideëen en kritieken zich afspeelt in een klimaat van chantage met antisemitisme.

We zullen niet meer aanvaarden dat dergelijke beschuldigingen onbeantwoord blijven.

We verdedigen een samenleving waarin elke burger het recht heeft om eender welke positie in te nemen in een maatschappijdebat, ook als dat over het zionisme gaat. Wij verdedigen een volledig concept van vrijheid van meningsuiting.

(Vertaling uit het Frans door Lisa Schouppe)

take down
the paywall
steun ons nu!