Interview, Nieuws, België -

Lopen voor vrede in Ieper

Zaterdag kunnen vredelievende sportievelingen weer hun hart ophalen tijdens de 14e editie van de Käthe Kollwitz Vredesloop en Bikers for Peace in Ieper. Meer dan 600 deelnemers zullen er sporten voor een kernwapenvrije wereld. Organisator Geert Vanlangendonck licht toe.

vrijdag 22 oktober 2010 19:20
Spread the love

“De Käthe Kollwitz Vredesloop is gegroeid uit de ervaringen van een groep Belgische atleten die aan de Vredesloop in Götenborg deelnamen. Zij wilden in België ook een dergelijke initiatief. Hun oog viel op Koekelare. In 1997 werd daar de eerste Vredesloop georganiseerd. Op een Duitse militaire begraafplaats in Koekelare ligt de zoon van de kunstenares Käthe Kollwitz begraven, een jonge Duitse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Peter Kollwitz stierf op 18 oktober. In die week organiseren we nu elk jaar de Vredesloop.”

De Vredesloop heeft elk jaar een ander thema?

“De bedoeling is elk jaar om via de loopwedstrijd een gevoel van samenhorigheid te creëren. We linken dat telkens aan een actueel thema. Dit jaar is dat ‘een kernvrije wereld’. De opbrengst gaat naar ‘Belgium to Gaza’: een platform van Belgische organisaties die met de boot naar Gaza willen varen om de blokkade te doorbreken.”

Zijn er naast de loopwedstrijd ook nog andere activiteiten?

“Je kan het hele weekend ook fietsen. En op zondag kan je zelfs motorrijden. Dan organiseren we ‘Bikers for Peace’, een motortocht met verschillende stopplaatsen langs oorlogsbegraafplaatsen en herdenkingstekens in de Westhoek. Er zijn ook een tiental stands van verschillende organisaties, zoals de vakbonden met hun internationale werking rond vrede en de solidariteitswerking rond Palestina.”

Werken jullie samen met andere organisaties?

“Het gaat om een breed samenwerkingsverband. We worden ook gesteund door de organisaties Intal en Vrede vzw uit Gent, die deel uitmaken van de campagne ‘Abolition 2000’. Dat is een samenwerking van verschillende ngo’s in België die ijveren om kernwapens de wereld uit te bannen. Vrede helpt ons ook op inhoudelijk vlak. De kernwapens in Kleine-Brogel hebben elk op zich 14 maal de vernietigingskracht van de atoombommen die op Hiroshima werden gedropt.”

Hoeveel mensen komen er lopen?

“Momenteel zijn er al meer dan 600 inschrijvingen. Op de vorige edities kwamen er telkens maar zo’n 200 mensen. We hebben ook in allerijl t-shirts laten bijmaken voor de deelnemers omdat er al zoveel inschrijvingen zijn. Ik verwacht 700 à 800 deelnemers.”

Waarom is de opkomst dit jaar groter?

“Vorig jaar hebben we voor het eerst een 10-mijlenloop georganiseerd. Daar is nogal veel mond-tot-mondreclame rond geweest onder lopers. Ze vonden het een heel mooi parcours omdat het zo landelijk en aangenaam is. We hebben het afgelopen half jaar ook veel promotie gemaakt bij sportverenigingen en op loopwedstrijden. Zo hebben we de Vredesloop meer bekendheid kunnen geven. We proberen ook verenigen en organisaties – zoals vakbonden, bedrijven en scholen – te motiveren om in hun eigen werking mensen te stimuleren om deel te nemen als vertegenwoordigers van hun organisatie. En dat lijkt goed te lukken.”

De online-inschrijvingen zijn afgesloten, maar er kan zaterdag ter plaatse nog ingeschreven worden vóór 13u.

take down
the paywall
steun ons nu!