Het hervormingsplan wordt momenteel in de Franse Senaat besproken. De regering-Fillon en president Sarkozy willen de pensioengrens opschuiven, op de duur zouden de Fransen tot hun 67ste moeten werken.

Die hervorming ligt bijzonder slecht bij de Franse publieke opinie. De krant Libération publiceerde woensdag een peiling: 80 procent van de ondervraagden wil dat de regering opnieuw over het pensioenplan onderhandelt. Op dit moment weigert de regering elke toegeving.

Zestig procent wil drastische veranderingen aan het regeringsplan, 43 procent ziet zelfs liever dat het plan goed en wel wordt ingetrokken.

Want, vragen de vakbonden, waarom moet het recht op rust na een leven lang van werken worden uitgehold? Hun acties leggen nu al dagen een deel van de Franse economie lam.

De conservatieve krant Le Figaro titelde donderdagochtend: 'Sarkozy choisit la fermeté!' De president gaat de protesten tegen zijn pensioenplan hard aanpakken.

Hij wil onder meer de blokkades van de olie-opslagplaatsen doen opheffen. Door de blokkades staat een kwart van de benzinestations in Frankrijk droog.

Maar in Marseille, een knooppunt van de olieblokkades, hebben de stakers met overweldigende meerderheid beslist om hun acties voort te zetten. 

Nieuws, Europa, Politiek, Vakbonden, Frankrijk, Pensioenleeftijd, Nicolas Sarkozy, Scholierenprotest, Pensioenstelsel, Lycéens, Universiteiten, Regering-Fillon -

Franse scholieren vervoegen het werkwoord ‘Lutter des Classes’

vrijdag 22 oktober 2010 15:00
Spread the love

PARIJS – Steek ik donderdagmiddag mijn hoofd uit het metrostation Campo-Formio in Parijs, komt daar een stoet studenten aan.

De Franse hoofdstad ziet deze dagen de ene protestmars na de andere defileren. Dinsdag kwamen er hier – volgens de politie – 67.000 betogers op straat.

Net zoals de stoet van donderdag verwerpen de scholieren de hervorming van het pensioenstelsel zoals dat wordt gepland door president Nicolas Sarkozy en zijn regering-Fillon.

take down
the paywall
steun ons nu!