Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Recensie, Scholen, Theater, Antwerpen, Borgerhout, Ouderen, Sering, Worldwide Virtual Carrousel, Peru, Baobab-projecten, The Bronx, WVC, Sociaal-artistiek theaterwerkplaats -

Worldwide Virtual Carrousel: ambitieus en wereldwijd theater

ANTWERPEN - De voorbije jaren bouwde de sociaal-artistieke theaterwerkplaats Sering vzw in Borgerhout een internationaal netwerk uit. Een digitaal netwerk van sociaal-artistieke theaters in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. Deze maand sloten twee Antwerpse scholen zich ook bij dit netwerk aan. Een kennismaking met de 'Worldwide Virtual Carrousel'.

donderdag 21 oktober 2010 12:00
Spread the love

Foto: de zes oudste spelers van Sering speelden op het podium samen met geprojecteerde beelden van ouderen uit de VS, Peru en Zuid-Afrika (foto: Ivo Vander Borght). 

Mondiale uitwisseling

Actrice en regisseur Mia Grijp is een bezige bij. Nadat zij de goed draaiende sociaal-artistiek theaterwerkplaats Sering vzw uit de grond had gestampt, zocht zij contact met de gelijkaardige theaters in Pregones in The Bronx (New York), Arena y Esteras in Villa El Salvador (Lima, Peru) en Tswepa inTembisa (Zuid-Afrika). 

Enkele malen kwamen zij bijeen en volgden zij intensieve mediatrainingen. Uit deze bijeenkomsten is de Worldwide Virtual Carrousel (WVC) voortgevloeid, een digitaal project waarbij mondiale uitwisseling en leren via kunst centraal staan. In de praktijk betekent dit het volgende:

Artistieke kruisbestuiving

Eerder dit jaar speelde Sering de productie ‘Eerste liefde – First love – Primer amor’, een voorstelling waarin ouderen twintigers spelen. De oudste spelers van Sering speelden samen op het podium met geprojecteerde beelden van andere ouderen uit Borgerhout, Peru en The Bronx.

Daarmee beoogt Sering een interessante artistieke kruisbestuiving. Sering trekt letterlijk de wijde wereld in: naar een dienstencentrum in de wijk en digitaal naar ouderen in de VS en Latijns-Amerika. 

Ouderen in Borgerhout, Peru en de VS werd gevraagd om te vertellen over hun eerste liefde. Dit bracht zeer bruikbaar materiaal op. Het waren deze beelden die geprojecteerd werden tijdens de voorsteling ‘Eerste liefde – First love – Primer amor’. 

Leren via kunst

Nieuw dit jaar is dat ook enkele Antwerpse scholen zich aansluiten bij de WVC. Basisscholen Het Plantijntje in Borgerhout en Villa Stuivenberg in Antwerpen-Noord grepen deze kans om deelgenoot te worden.

Samen met Sering werken deze scholen aan een nieuwe methode om spontaan tot leren te komen. Op iedere Antwerpse school zitten immers veel kinderen waarbij een traditionele leeraanpak niet werkt. 

Het project WVC probeert deze kinderen dan ook niet via het hoofd te bereiken, maar via het hart. Door hun interesse al doende te wekken, zouden zij tot spontaan leren kunnen komen.

Voorlopig is het nog even afwachten wat de WVC op Het Plantijntje en Villa Stuivenberg teweeg gaat brengen. We houden u in ieder geval op de hoogte.

‘Worldwide Virtual Carrousel’ is een project dat mede mogelijk gemaakt wordt door BAOBAB-projecten van de stad Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!