Nieuws, Europa, Roma, Way2roma -

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 5)

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 5)
donderdag 21 oktober 2010 22:40

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons in zijn serie ‘Roma Basta!’ vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 5: migratie.

Dit deel komen we terug bij Eta. Eta en haar familie werken en spreken Nederlands. Haar broer Michal zegt: “Ik ken Roma die al Belg zijn. Het kan dus!” Freddy, een ervaringsdeskundige, zegt: “Stop die mensen met te verplichten de hand open te houden. Dat is vernederend!”

In Jasov ontmoet Dewulf Stefan en Denisa. Vanuit Gent verhuisden zij terug naar Oost-Slovakije. Omdat zij geen recht meer op een uitkering hadden, verhuisden zij uiteindelijk terug naar Gent. 

Dewulf: “Zolang de situatie voor Roma in de landen van herkomst niet verbetert, blijven zij naar hier komen. In heel Europa moet men investeren in onderwijs en in vertegenwoordigers. In Gent volgt men een tweesporenbeleid. Dat kan goed werken.”

“Het tweesporenbeleid houdt in: enerzijds een humanitaire aanpak. Roma moeten kunnen leven, gezond zijn en naar school gaan. Maar anderzijds moet West-Europa geen aanzuigeffect blijven hebben. Roma moeten worden begeleid in hun integratie. Zij moeten werken.”

‘Roma Basta!’ kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting. Deze reeks werd al uitgezonden op AVS.

take down
the paywall
steun ons nu!