Olieramp BP doodde een vijfde van jonge blauwvintonijnen
Nieuws, Wereld, Milieu -

Olieramp BP doodde een vijfde van jonge blauwvintonijnen

De recente olieramp in de Golf van Mexico kon op geen slechter moment komen voor de blauwvintonijn. Die was net naar het gebied afgezakt om voor een nageslacht te zorgen. Uit een analyse van het European Space Agency (ESA) blijkt dat een vijfde van de jonge vissen de ramp niet heeft overleefd.

donderdag 21 oktober 2010 14:58
Spread the love

Blauwvintonijn is een van de grootste vissen ter wereld, maar ook een ernstig bedreigde soort. In de voorbije dertig jaar is het visbestand met 82 procent achteruitgegaan. Het is dan ook erg belangrijk dat de vis ongestoord kan paaien in april en mei, maar dat waren precies de maanden waarin wekenlang miljoenen liters olie per dag in zee terechtkwamen na een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon op 20 april.

Het ESA analyseerde radarbeelden van de Envisat-satelliet en andere internationale satellieten in combinatie met gegevens over de stromingen en bekende paai- en foerageergebieden van de tonijnen. Meteen nadat ze uitkomen, gaan larven van tonijnen op zoek naar voedsel dicht bij het wateroppervlak. Als zich daar olie bevindt, is die naar alle waarschijnlijkheid dodelijk voor de jonge vissen.

Uit het vergelijken van de gegevens concluderen de wetenschappers dat het olielek waarschijnlijk meer dan een vijfde van de jonge tonijnen fataal geworden is. “Deze analyse geeft ons de mogelijkheid om de impact beter te begrijpen en sterke beleidsaanbevelingen te doen rond de tonijn”, zegt David Guggenheim van de Ocean Foundation. “Bovendien biedt deze aanpak een nieuw gereedschap voor onderzoekers en besluitvorming bij gelijksoortige rampen in de toekomst.”

De ESA-analyse hield enkel rekening met de effecten van de olievlek, maar milieuverenigingen wijzen ook op de duizenden tonnen chemicaliën die gebruikt zijn om de olie te bestrijden. Hun invloed op het ecosysteem en op de paaigebieden is nog erg onduidelijk.

De blauwvintonijn heeft niet enkel te lijden onder olievervuiling. Vooral de intense overbevissing heeft de commercieel interessante vissoort op de rand van de afgrond gebracht. Eerder dit jaar werd een poging gedaan om de blauwvintonijn te beschermen, maar Japan verzette zich tegen die maatregel. Geschat wordt dat de soort in dit tempo al over enkele jaren uitgestorven kan zijn.

Joren Gettemans
IPS(JG, JS)

take down
the paywall
steun ons nu!