Lokaal, Stampmedia, Genk, Limburg, Winterslag, Wim Dries, Genk, Radiostudio, GKR, Het kliniekske, Eddy Thijs -

Nieuwe studio voor Genkse radiozender GRK

GENK - De Genkse radiozender GRK huldigde in het weekend van 9 en 10 oktober zijn nieuwe radiostudio in. Dit gebeurde met een receptie op zaterdag en een open dag op zondag. Circa 300 nieuwsgierigen kwamen een kijkje nemen achter de schermen.

donderdag 21 oktober 2010 16:45
Spread the love

Anderhalf uur voor de receptie kwam de Genkse burgemeester Wim Dries naar de studio om zelf nog eens radio te maken. Hij was ooit radiopresentator bij GRK.

De mensen die naar de receptie kwamen, hoorden hun burgemeester live op de radio. Dries vond het erg tof om nog eens radio te mogen maken. “Ik vind het spijtig dat ik het niet meer kan doen omdat ik er te weinig tijd voor heb.”

Bakkerij

Radio GRK had zijn studio eerst in een voormalige bakkerij aan de Weg naar As. Die hadden ze omgetoverd tot een kleine, maar redelijk goed uitgeruste studio. Van daaruit hebben de presentatoren ongeveer 10 jaar lang radio gemaakt. Er was echter een groot tekort aan ruimte voor de groeiende radiozender.

‘Kliniekske’

Bijgevolg kreeg het stadsbestuur van Genk de vraag om te zoeken naar een grotere accommodatie met plek voor een ruime studio, een ontmoetingsruimte, een secretariaat en een vergaderzaal.

De stad zag een mogelijkheid in enkele lokalen van ‘Het kliniekske’, het voormalige ziekenhuis van de mijn van Winterslag. Dit gebouw wordt al enige tijd als buurthuis gebruikt: verschillende verenigingen hebben er een lokaal ter beschikking.

Een voordeel van dit gebouw is dat er een glasvezelkabel onderdoor loopt. Die geeft zeer goede resultaten bij de overdracht van digitale bestanden naar een antenne.

Vernieuwen

Na de vondst van een locatie, moest worden nagedacht over de inrichting van de lokalen. Zo moest de ontmoetingsruimte, net naast de moderne studio en de vergaderzaal en het secretariaat, afgescheiden liggen van de studio.

“Ongeveer een jaar lang hebben de 44 vrijwillige medewerkers gewerkt aan de nieuwe radiolokalen”, vertelt Eddy Thijs, voorzitter van Radio GRK.

Voor de inrichting van de studio en de lokalen hebben ze een beroep gedaan op de kringloopwinkel. Hiermee wil GRK ook een statement maken:  “dat je ook met weinig geld iets heel moois kunt maken.” Collectief werd 10 oktober als deadline vastgelegd.

Radio voor iedereen

Thijs: “Mensen gedreven door media en journalistiek zijn meer dan welkom.”

Radio GRK biedt iedereen vanaf 16 jaar de kans om samen radio te maken. Er zijn veel mogelijkheden om te groeien. Deze radio is als het ware “een kweekschool voor talenten.”

Een mooi voorbeeld is Jan Thans die nu presenteert voor de bekende radiozender Q-Music. Net zoals Thans hebben velen het ver geschopt.

Sommigen zijn medewerker of medewerker geweest bij Radio 2, Veronica, Donna of VT4.

Volgend jaar maakt radio GRK al 30 jaar radio en nog steeds met hetzelfde doel, namelijk goede lokale radio maken.

© StampMedia – 2010 – Maurizio Ciranni

take down
the paywall
steun ons nu!