Verslag, Nieuws, Economie, België -

Btw-verlaging horeca: kostprijs 255 miljoen euro, opbrengst nul

De btw-verlaging in de horeca leverde niet de beloofde jobs op en maakte ook geen einde aan het zwartwerk. De prijzen in de horeca bleven ook rustig stijgen. De maatregel kost 255 miljoen euro.

donderdag 21 oktober 2010 10:45
Spread the love

Na lang zeuren kreeg de horecasector vorig jaar eindelijk een btw-verlaging. De btw werd verlaagd van 21 tot 12 procent en dat gebeurde onder impuls van aftredend minister van Financiën Didier Reynders (MR) met de goedkeuring van de hele regering weliswaar.

De horeca kreeg dat cadeautje niet zomaar. De sector ging het engagement aan om het zwartwerk aan te pakken en om jobs te creëren. Er zouden nog voor het einde van het jaar 2010 4000 jobs bijkomen. Na 18 maanden beloofde de sector zelfs 6000 nieuwe jobs.

Twee maanden voor het einde van dat jaar blijft er van die beloftes nog weinig over. Uit cijfers van de sociale inspectie blijkt dat het percentage vastgestelde inbreuken licht steeg. Tijdens de eerste negen maanden van 2009 werd in 73,5 (!) procent van de gevallen zwartwerk vastgesteld. In 2010 steeg dat tot 75,1 procent.

In meer dan drie kwart van de gecontroleerde zaken worden dus inbreuken vastgesteld. In totaal werden 3085 werknemers betrapt op zwartwerk. Een kleine nuance misschien: de sociale inspecties voert gerichte controles uit.

Het aantal jobs in de sector groeide niet. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar zijn er evenveel werknemers ingeschreven als een jaar eerder. Ja maar, reageren de werkgeversfederaties, zonder die btw-verlaging zouden er nog veel meer jobs verdwenen zijn.

Misschien dat de consument er dan iets aan heeft in de vorm van lagere prijzen? Nee, uit de consumptie-index van de FOD Economie blijkt dat de prijzen in de horeca met 2 procent gestegen zijn. “Een prijsverlaging is nooit een voorwaarde geweest voor de btw-verlaging en is door onze sector ook nooit beloofd”, reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie Horeca Vlaanderen.

De btw-verlaging kost de overheid (en de belastingbetalers) 255 miljoen euro.

Niet dat de regering niet gewaarschuwd was. Frankrijk verlaagde de btw al in 2009. Daar kost de maatregel 1,4 miljard euro. In de Franse horeca kwamen er wel 6000 jobs bij. Dat is 230.000 euro per job. Een veelvoud van het loon van hardwerkende kelners.

take down
the paywall
steun ons nu!