Stuur je boodschap de wereld in
Nieuws, Politiek, België, Gaza, Israël Palestina, Economische blokkade -

“Stop de blokkade van Gaza”

Op het Schumanplein voerden ngo's woensdag actie tegen de blokkade van Gaza. Het was een oproep tot politieke actie op de Europese raad van ministers van Buitenlandse Zaken volgende week. Gaza heeft nog steeds een beperkte vrije export, een schrijnend hoge werkloosheid en voedselonzekerheid. “We mogen ons niet blijven verschuilen achter het idee dat we niet veel kunnen doen aan de situatie.”

woensdag 20 oktober 2010 19:25
Spread the love

“Met deze ballonnenactie protesteren we tegen de Israëlische blokkade van Gaza die nog steeds voortduurt, ondanks de zogenaamde ‘versoepeling’. Veel producten krijgen geen toegang tot Gaza. De producten die wel binnenmogen, ondervinden heel veel moeilijkheden. Om een degelijke economie te ontwikkelen, is het belangrijk dat er vrije export is”, zegt Steven Van Damme van Oxfam-Solidariteit.

Collectieve bestraffing burgerbevolking

Boeren hebben geen toegang tot dertig procent van het landbouwareaal in Gaza. Meer dan zestig procent van de mensen leeft er in voedselonzekerheid.

Ook verbiedt Israël de vrije invoer van cement, waardoor mensen uit Gaza hun vernielde en verwoeste huizen niet opnieuw kunnen opbouwen. De hoeveelheden bouwmaterialen die onder strikt toezicht en via internationale organisaties wel binnenmogen, lopen eindeloze vertragingen op.

Vissers mogen niet verder dan twee kilometer uitvaren om te gaan vissen, waardoor ze gedwongen zijn op kleine vissen te vissen en het visbestand afneemt. 40.000 Palestijnen zijn voor hun inkomen afhankelijk van de visserij.

Ook is er nog steeds geen vrij verkeer van personen. Palestijnen kunnen slechts uitzonderlijk en onder strikte voorwaarden de Gazastrook verlaten. Mensen kunnen dus niet uit Gaza om te gaan studeren.

Families worden gescheiden van hun familieleden op de Westelijke Jordaanoever. Ook zijn er grootouders die hun kleinkinderen nog nooit gezien hebben omdat ze hen niet mogen gaan bezoeken.

“Omdat Israël een versoepeling van de blokkade heeft ingeroepen, denken veel mensen dat de blokkade gedaan is en het probleem is opgelost, terwijl we nog heel ver staan van het einde van de blokkade. De blokkade is een collectieve bestraffing van de burgerbevolking en is illegaal volgens het internationaal recht”, vertelt Van Damme.

Toepassing internationaal akkoord

“Wij willen dat België op Europees niveau constructief is en politieke druk uitoefent wat betreft het opheffen van de blokkade. Er wordt enkel kritiek gegeven op papier, terwijl er talrijke handels- en samenwerkingsakkoorden zijn met Israël die veel meer mogelijk maken.”

“We mogen ons niet blijven verschuilen achter het idee dat we niet veel kunnen doen aan de situatie. De EU werkt op zoveel punten samen met Israël en vraagt niet eens dat ze het contract naleven, namelijk het respect voor het internationaal humanitair recht. We willen een toepassing van wat er in die akkoorden staat en een kritische benadering die verdere samenwerking mogelijk maakt”, aldus Steven Van Damme.

Deze actie werd onder meer ondersteund door 11.11.11, Broederlijk Delen, FOS-Solidarité Socialiste, Intal, Oxfam-Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels en Vrede.

take down
the paywall
steun ons nu!