Nieuws, Europa, Roma, Way2roma -

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 4)

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 4)
woensdag 20 oktober 2010 22:30

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons in zijn serie ‘Roma Basta!’ vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 4: ‘kansen’.

In dit vierde luik laat Dewulf ons zien hoe Slovaakse overheden projecten voor Roma niet mee willen financieren.

In het dorp Kercerovce is een gemeenschapscentrum voor Roma. De Vlaams-sprekende Julius Pecha is maatschappelijk werker met Roma-achtergrond. Tot 1 oktober bemiddelde hij dagelijks tussen Roma – die enkel het Romanes spreken – en de overheid. 

Sinds 1 oktober dit jaar zijn hij en zijn collega’s werkeloos. Het gemeenschapscentrum werd gefinancierd door de EU. Om het project te verlengen stelde de EU als voorwaarde dat de lokale overheid het project moest meefinancieren. De lokale overheid voldeed niet aan deze voorwaarde. Daarop besloot de EU de verderzetting van het project te staken.

Morgen deel 5: migratie. Over Roma die van Oost-Slovakije naar Gent emigreren.

‘Roma Basta!’ kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

take down
the paywall
steun ons nu!