Wereld, Milieu, België, Klimaattop, Klimaatgerechtigheid, COP 16, VN-top van Cancun, Europese Assemblee voor Klilmaatgerechtigheid -

Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid

BRUSSEL - Van 26 tot 29 november vindt in Brussel de Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid plaats. Vier dagen van debat, discussie, planning, film, cultuur en actie in de aanloop naar de VN-top in Cancún.

woensdag 20 oktober 2010 16:30
Spread the love

Risico’s van Cancún

In november en december vindt de VN-klimaatconferentie (COP16), plaats in het Mexicaanse Cancún. Er bestaat een reëel risico dat de gesprekken ginds gebruikt zullen worden door de rijke, geïndustrialiseerde landen, multinationale ondernemingen en internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank, om te verdelen en te privatiseren wat er nog overblijft van onze leefomgeving.

Tegelijkertijd willen ze ons valse oplossingen opdringen zoals agrobrandstoffen, kernenergie, GGO’s (genetisch gewijzigde gewassen), koolstofcompensaties en het opnemen van bossen in de koolstofmarkten.

Europese problematiek

In België en in heel Europa worden we momenteel geconfronteerd met onze eigen problemen betreffende klimaat- en sociale gerechtigheid. Het risico van een nieuwe generatie van steenkool- en nucleaire centrales, een gevaarlijk zwak, nationaal klimaatbeleid, strenge soberheidsmaatregelen die worden opgedrongen als antwoord op de economische crisis.

in de plaats zou werk moeten worden gemaakt van een rechtvaardige transitie naar nieuwe duurzame vormen van productie en consumptie.

Naar een Europese mobilisatie voor verandering

Activisten van milieu- en sociale bewegingen van over heel Europa zullen daarom samenkomen in Brussel van 26 tot 29 november om ideeën, ervaringen en visies op klimaat- en sociale gerechtigheid in Europa uit te wisselen.

Deze samenkomst, de Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid, wordt georganiseerd door Europese en Belgische milieu- en sociale bewegingen, waaronder Friends of the Earth, Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid en Via Campesina.

De organisatoren zijn nog op zoek naar groepen en individuen die kunnen helpen bij de organisatie van de Assemblee, of die een workshop, filmvoorstelling of andere activiteit willen begeleiden.

Boodschappen voor Cancún

Zondag 28 november, in de namiddag, zullen de deelnemers aan de Assemblee de Belgische Klimaatcoalitie vervoegen voor het evenement ‘Zingen voor het Klimaat’. Dit om nog extra ‘stemmen’ voor klimaatgerechtigheid aan het gebeuren toe te voegen.

Volgend op de Europese Assemblee zullen de Young Friends of the Earth Europe, tijdens de twee weken durende VN-klimaattop, een samenkomst organiseren in Brussel.

Voor en tijdens de Assemblee zullen er boodschappen worden verzameld die meegenomen worden naar de VN-onderhandelingen in Cancún om ze er te delen met de sociale bewegingen en de onderhandelaars.

Voor meer informatie over de Assemblee en over hoe je eraan kan deelnemen: info@ClimateAssembly.org

take down
the paywall
steun ons nu!