Verslag, Nieuws, Europa, Roma, Way2roma -

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 3)

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 3)
dinsdag 19 oktober 2010 22:10

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons in zijn serie ‘Roma Basta!’ vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 3: tussen afval.

Via bevriende Roma had Dewulf de kans om nog een dag in de Roma-wijk Lunik IX in Kosice te filmen. In de documentaire zien we hoe het meisje Erika Dewulf meeneemt naar haar appartement.

Dewulf: “Het regende daar binnen op de vijfde verdieping terwijl er nog drie verdiepingen bovenop zaten! De familie toonde mij eerst hun leefomstandigheden. Ik durfde niet goed om mijn camera aan te zetten. Toch kreeg ik daar de tijd om één uur lang te filmen.”

We zien ook de achterkant van een appartementsblok. Kinderen spelen er tussen het afval. Dewulf kreeg later van een Slovaakse cameraman te horen dat hij geluk had Roma ter plekke te kennen omdat het daar gevaarlijk kan zijn.

Een tijdje geleden werd vanuit het appartementsgebouw een televisietoestel naar de camera van de Slovaakse cameraman gegooid. De camera werd daarbij compleet vernield. De man kon zich net op tijd terugtrekken om erger te voorkomen. 

Frantisek Knapik, burgemeester van Kosice, wordt in dit deel van de documentaire losser: “De sociologen zeggen: ‘Roma kunnen en willen zich niet aanpassen’. Maar wij beginnen in onze aanpak van Roma vaak op de verkeerde manier. Dat hebben wij dan twee jaar later pas door.”

Morgen deel 4: ‘kansen’. Over discriminatie en kansen in Oost-Slovakije.

‘Roma Basta!’ kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

take down
the paywall
steun ons nu!