Stortvloed in Leh
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, India, Ladakh -

Klimaatverandering houdt lelijk huis in Noord-India

De inwoners van de noordelijk gelegen Indiase provincie Ladakh zijn extreme weersomstandigheden gewend, toch wat koude en droogte betreft. Maar in augustus viel de regen er met bakken uit de hemel. Hier laat de klimaatverandering zich al voelen, en voor de boeren wordt het steeds moeilijker om er te overleven.

dinsdag 19 oktober 2010 20:47
Spread the love

Ladakh maakt deel uit van de westelijke Himalaya. Gewoonlijk valt hier nog geen 20 centimeter neerslag op een heel jaar. Op 6 augustus viel in een uur tijd maar liefst 250 centimeter uit de wolken boven Ladakh. Het gevolg waren modderstromen en overstromingen waarbij minstens 233 mensen stierven en duizenden anderen dakloos werden.

Reeds voor de watersnood in augustus stelden de bewoners van de 241 dorpen zich vragen bij de vreemde weers- en temperatuursschommelingen die nefast zijn voor hun levenswijze. Chewang Norphel bijvoorbeeld herinnert zich nog levendig hoe hij en zijn dorpsgenoten wandelden over de Khardungla-gletsjer. Maar nu, zegt hij, “is de gletsjer volledig verdwenen, terwijl gletsjers als Stok Kangri snel krimpen.”

Waterschaarste

“Noem het klimaatverandering of schrijf het toe aan natuurlijke processen, we ervaren veranderingen hier”, verklaart Lobzang Tsultim, directeur van de ngo Leh Voedingsproject. “Onze regio staat bekend als droog en we hebben kleine gletsjers waar we water winnen. De voorbije jaren zijn deze gletsjers echter fors gekrompen. Bovendien hebben we een deel van onze schaarse weilanden zien opdrogen door watertekort.”

“De winters worden korter en warmer”, getuigt boer Tashi Namgiyal. “De sneeuw smelt snel.” De dorpelingen verbeelden zich niets. S N Mishra van het Indiase Meteorologische Departement ziet ook dat de gemiddelde temperatuur in Ladakh in de maanden november tot maart met een graad is gestegen, terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur voor de zomermaanden met een halve graad toenam. 

Toch beseften de inwoners van Ladakh pas na de wolkbreuk in augustus dat ze misschien niet langer aan landbouw kunnen doen zoals ze dat eeuwen hebben gedaan. Overstromingen hebben gewassen en grote delen vruchtbaar land weggespoeld. Volgens officiële cijfers werd 1420 hectare land getroffen door het water en raakte 51 procent van de gewassen, zoals gerst en groenten, beschadigd. “Tot voor kort waren we enkel bezorgd over schaarser wordend water door de snel smeltende gletsjers. Nu vrezen we ook voor ons overleven”, aldus Pintoo Narbo, inwoner van Leh.

Aanpassen

Geograaf Mohammed Sultan van de Kashmir-universiteit zegt dat een enkel verschijnsel zoals de wolkbreuk niet noodzakelijk een gevolg van de klimaatverandering is, maar geeft toe dat “de toename van extreme weersomstandigheden erop wijst dat het klimaat in Ladakh verandert.”

De ramp in augustus heeft de angst bij de landbouwers doen toenemen dat ze op een dag Ladakh zullen moeten verlaten. “Als er geen water meer is, zal er geen landbouw meer mogelijk zijn, waardoor onze kinderen misschien op een dag deze grond zullen verlaten op zoek naar water”, zegt Sonam Tundup uit het dorp Stackmo.

Tsultim van het Leh Voedingsproject vindt aanpassen aan de klimaatverandering een betere optie. “Hoewel we opdraaien voor iets wat niet onze schuld is, denk ik dat we ons moeten aanpassen aan de veranderingen die hier voelbaar zijn als gevolg van de broeikasgassen die de geïndustrialiseerde landen uitstoten.” (JDM)

take down
the paywall
steun ons nu!