Sint-Anna en haar bos
Nieuws, Milieu, Antwerpen, Ademloos, Antwerpen, BAM-tracé, Sint-Annabos -

Sint-Anna en haar bos

ANTWERPEN - Zondag 17 oktober kwamen ruim 350 personen naar het Sint-Annabos. Iedereen vindt dit bos waardevol en vindt dat het moet behouden blijven. Op één dag na is het precies één jaar geleden dat het Antwerps referendum over de Oosterweelverbinding werd gehouden.

maandag 18 oktober 2010 18:10
Spread the love

Voor het behoud van de natuur

Voor de deelnemers is het duidelijk dat de Vlaamse regering, Patrick Janssens (PS.A) en Bart De Wever (N-VA) geen rekening hebben gehouden met de uitslag van het referendum.

De overheid wil met de oude MER- en GRUP-rapporten in de hand op een drafje het Sint-Annabos kappen om er een slibstort van te maken. Een stort op tientallen meters van het RVT en revalidatiecentrum Hof ter Schelde en van de woonkernen van Linkeroever.

Er liggen nieuwe plannen op tafel, dus moet er ook een nieuw MER en GRUP gemaakt worden die bepalen of dit kan. De overheid tracht een politiek van voldongen feiten door te drukken.

Paul Schrijvers introduceerde de verschillende sprekers

Het aantal en de verscheidenheid van de sprekers tonen aan dat het verzet door steeds meer mensen en lagen van de bevolking gedragen wordt. Hier volgt de integrale tekst die Wim Van Hees bracht. Tussen die tekst plaats ik dan de foto’s van de andere sprekers.   

Wim Van Hees leest zijn hagepreek voor

Beste, lieve en bezorgde mensen, dank

Het is 17 oktober, één dag voor de volksraadpleging van vorig jaar. Nooit werd een volksraadpleging zo verraden als nu. In de grootste stad van Vlaanderen. De zogenaamde ‘t stad van iedereen.

Verraden door de overheid. inclusief het bestuur van deze stad. Want u stemde ‘nee’ tegen het BAM-tracé. Adoma en Gecoro adviseerden ‘nee’ tegen het BAM-tracé. De gemeenteraad en het college stemden ‘nee’ tegen het BAM-tracé. Het BAM-tracé werd dus weggestemd.

Peter Theunynck uit de literaire wereld

Op 22 september 2010 werd desondanks met fanfare verteld dat er een geweldig positieve oplossing was voor het spook dat over Antwerpen hing: de Lange Wapper. Alles wat een lint of titel draagt, stond voor de camera’s. Zoals de Lange Wapperbrug verdedigd werd, zo werd ze verguisd.

Freya Piryns van Groen!

Het nieuwe kind was geboren, de diepe Wapper. Op hetzelfde BAM-tracé! De diepe Wapper is dus een verraad aan deze stad, want ook de Diepe Wapper verankert het verkeer in de stad.

Hugo Van Dienderen van Groen!. “Ik ben niet naar de betoging tegen armoede gegaan. Dit gaat ook over armoede. Voor beton is wel geld.”

Maar twee dagen eerder gebeurde ‘stoemelings’ nog iets heel anders! Daarom zijn we hier. Vandaag. Ter afsluiting van De Week van het Bos: mevrouw Schauvliege, minister van Leefmilieu, keurde de milieuvergunning goed voor Noriant voor de vernietiging van het St-Annabos.

Op de ene plaats kondigde de overheid dus aan dat het allemaal opnieuw moest beginnen. Dat BAM totaal zou veranderen. Dat BAM alleen nog de schadevergoeding met Noriant moest regelen.

En op de andere plaats en met een andere mond zei de overheid, bij wijze van spreken, “loopt allemaal naar de pomp, het St-Annabos wordt toch vernietigd, en wie het daar niet mee eens is, trek uw plan, vergooi uw geld, ga naar de Raad van State”.

Didi de Paris, had een droom

Wij zullen dit niet pikken. Ik herhaal-wij-zullen-dit-niet-pikken. Dit is een bedreiging van onze gezondheid. Dit is een aanval op het bestaande bufferbos tegen chemie, industrie, haven en verkeer.

Dit is een belangrijk bos voor honderdduizenden mensen. Medisch wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een slibstort ernstige medische gevolgen heeft tot op 3.000 meter.

 

Deelnemers

Het is dus zelfs onze plicht dit niet te pikken.

Oud-burgemeester Bob Cools: “De stad heeft dit bos sinds 1999 verwaarloosd.”

Wij aanvaarden niet, ik herhaal NIET, dat geen enkele betrokken overheid ooit is ingegaan op ons verzoek, om de bufferwerking te meten van dit bos. Je moet meten om te weten. Dat er geen spoor is van een biodiversiteitsonderzoek van dit bos. Je moet meten om te weten.

Dat er geen spoor is van een waardebepaling van dit bos. Je moet meten om te weten. Dat er geen spoor is van een intensieve dialoog met de ervaringsdeskundigen van dit bos: de Antwerpenaren.

Je moet meten om te weten. Dat er geen spoor van onderhoud is door het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos, je moet onderhouden om te bewaren.  

Jef Van De Wiele, voorzitter Natuurpunt WAL. “We hebben hier 210 verschillende soorten planten geteld.”

Wij beschuldigen in het bijzonder het college van schuldig verzuim. Het heeft gefaald door een negatief advies te geven over de milieuvergunningsaanvraag aan de gedeputeerden van de provincie. Niet om de redenen die ze schrijven, maar vanwege de interne verdeeldheid.

Die gedeputeerden konden daardoor het dossier positief doorgeven aan minister Schauvliege. Die daardoor wat cosmetische dingetjes kon veranderen om eigenlijk te zeggen “va te faire foutre bij de Raad van State”.

Paul Staes van Red de Voorkempen

 Wij pikken dit niet.

Johan Vandewalle, beleidscoördinator Natuurpunt Antwerpen Noord. “We zijn de waarde van het bos aan het berekenen. Het lijkt erop dat we ergens tussen de 50 en 100 miljoen euro gaan uitkomen.”

Als dit zo doorgaat, brengt de overheid ons in een staat van wettige zelfverdediging. Dat is ons recht én onze plicht. Onze beste belangen zowel materieel als van gezondheid, van jong én van oud, van allochtoon én autochtoon, van alles wat leeft in deze ruime omgeving staan op het spel.

Worden bedreigd door een onzorgvuldige overheid. Deze overheid weigert gezondheid tot de inzet te maken van haar beleid, zowel stedelijk als algemeen. Dit is schuldig verzuim. Wij pikken dit niet.  

Manu Claeys van stRaten-generaal. “Karel Vinck dacht dat ‘maar’ de helft van het Sint-Annabos moest sneuvelen. Op een strook van 50 m na willen ze het volledige bos kappen.”

Wij eisen dat de stad met ons in verzet gaat. Is ‘t stad van iedereen? Waar was het college dan toen het een negatief advies moest geven? Het gaf gewoon geen advies, zogenaamd bij gebrek aan gegevens, waaronder de uitslag van de volksraadpleging. Deze uitslag is sinds een vol jaar bekend.  

Wouter Van Damme van PVDA. “Waarom de Liefkenshoektunnel niet tolvrij maken? Dit zou op korte termijn resultaat geven.”

Dus, geacht college, hanteert u een holle reclameslogan of is de bescherming van al uw burgers de inzet van uw beleid? Dat en niets minder willen wij weten. ‘t stad is van iedereen? Laat het zien college van Antwerpen. Laat ‘t zien!  

Guido Verbeke, arts op Linkeroever. “Door de vervuiling hebben we de grootste levensverkorting van Europa. We moeten niet alleen rekenen hoeveel de maatschappijen eraan gaan verdienen. Er moet ook rekening gehouden worden met de gezondheid van de bewoners”

De bouwaanvraag dient ingetrokken te worden. Totaal. Alle milieuvergunningen dienen ingetrokken. Totaal. Niet uw burgers moeten naar de Raad van State, u moet naar de Raad van State. In naam van iedereen.  

Tom van groeNoord. “Er is te weinig bos in Vlaanderen, dit bos mag niet en zal niet verdwijnen.”

We moeten met een schone lei vertrekken. Niet alleen in de federale onderhandelingen, Ook en vooral in deze Oosterweelsaga die gaat om de toekomst van Antwerpen én van Vlaanderen.

Niet het eerste het beste compromis is goed genoeg. De politici moeten eindelijk hun ego’s opzij zetten en out of the box durven denken.

Niet alleen in Brussel, ook in Antwerpen. Dan zal de enige oplossing duidelijk worden: niet de stad moet verhuizen, maar het verkeer moet verhuizen. Het St-Annabos mag, kan en zal niet gekapt worden. De Meccano zal zegevieren.

Dank voor uw aandacht.

Wim van Hees  

Enkele deelnemers tekenen de petitie en een kaart voor Patrick Janssens. Aan het einde van de actie liggen er 270 kaartjes voor Patrick klaar.

Het laatste woord over de Oosterweelverbinding is nog niet gevallen. De actievoerders vinden het onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering steeds weer tijd verliest om de files te verminderen of op te lossen.

Er is een alternatief, dat beter scoort op mobiliteit, prijs, overlast, gezondheid, tijd, groenbehoud en gedragen wordt door de bevolking.   

groeNoord die een tijdje geleden het Noordkasteel bezette, demonstreert hoe je in bomen klimt.  

take down
the paywall
steun ons nu!