Nieuws, Europa, Roma, Way2roma -

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 2)

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 2)
maandag 18 oktober 2010 22:27

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons in zijn serie ‘Roma Basta!’ vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 2: Irena.

Gisteren zagen wij in de reeks ‘Roma Basta!’ de hard werkende Roma-vrouw Eta. Vandaag toont Dewulf ons een heel ander beeld: Irena uit Oost-Slovakije woont in een erbarmelijk kraakpand in Gent.

Werner Van de Weghe, coördinator van Huize Triest in Gent, nam Dewulf mee naar de Roma-wijk Lunik IX in Kosice, een stad in het oosten van Slovakije. Dewulf: “In de jaren negentig werd het centrum van Kosice heropgewaardeerd. De stad verdreef toen duizenden Roma naar de flatwijk Lunik IX aan de rand van de stad.”

Dewulf kon enkele beelden maken van Lunik IX en de bewoners. Dewulf: “Men bekeek ons met een blik van ‘daar heb je weer de journalisten die onze misère komen filmen’. Toen de kinderen gewelddadig werden, ben ik gestopt met filmen. De dag daarop ging ik met Roma terug naar Lunik IX. Toen namen zij mij in vertrouwen en kon ik mijn werk goed doen.”

Frantisek Knapik, burgemeester van Kosice, komt in deze documentaire ook aan het woord. Het kostte Dewulf weken om de burgemeester en zijn medewerkers te overtuigen van het nut van een interview. In de documentaire is het duidelijk dat Knapik erg verlegen zit met de situatie. Hij legt zelfs uit waarom de bewoners maar vier uur per dag water krijgen.

Morgen deel 3: tussen afval. Een schrijnend portret van Lunik IX en een burgemeester die stelt dat Roma zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie.

‘Roma Basta!’ kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

take down
the paywall
steun ons nu!