Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Milieu -

Grootste olieraffinaderij in het Verenigd Koninkrijk dag lang geblokkeerd

Zaterdag 16 oktober werd de grootste olieraffinaderij in het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd door een 500-tal klimaatactivisten van het The Crude Awakening-collectief.

zondag 17 oktober 2010 17:37
Spread the love

De actie maakte deel uit van de Wereldwijde Week voor Klimaatgerechtigheid van Climate Justice Action die plaatsvond van 12 tot 16 oktober.

Blokkade door vrouwen is het startsein

De actie begon ‘s ochtends toen een groep van 12 activistes zich op de enige toegangsweg naar de Coryton olieraffinaderij vastketenden aan en onder geïmmobiliseerde voertuigen op beide rijvakken van de weg. Hierdoor werd van bij aanvang van de actie effectief alle verkeer van tankwagens verhinderd.

Meer dan 50 tankwagens werden doorheen de dag belet de site op of af te rijden.

De Coryton-raffinaderij bevindt zich zo’n 48 km ten noordoosten van Londen, nabij Stanford-le-Hope in Essex. Het is de grootste en drukste olieraffinaderij van het Verenigd Koninkrijk.

Ze is eigendom van het Zwitserse bedrijf Petroplus Holdings AG en kan 172.000 vaten ruwe olie per dag verwerken of 10 miljoen ton per jaar.

De raffinaderij bevoorraad tankstations, luchthavens en fabrieken in gans Londen en het zuidoosten van Engeland. Ze wordt ondermeer gebruikt door BP, Shell en alle andere belangrijke oliebedrijven.

Perfecte organisatie

Tegen de middag werden de twaalf vrouwen, in een bijzonder goed gecoördineerde actie, vergezeld door honderden activisten die deelnamen aan een The Crude Awakening evenement in Londen. Zij verplaatsten zich in drie verschillende blokken, vanuit verschillende stations, per trein naar Standford-le-Hope, op wandelafstand van de raffinaderij.

Hoewel Coryton altijd al het doelwit van de actie was, had The Crude Awakening acties aangekondigd tegen oliebedrijven in gans Londen om de politie op een verkeerd been te zetten.

De activisten werden vergezeld door steltenlopers, de actiesamba Rhythms of Resistance, een gigantische krijtleger, een lawaaibrigade en kleurrijke webwevers.

Ter plaatse werden nog 12 tripods opgericht en bemand en ankerde nog verscheidene actievoerders zich aan elkaar vast met lock-ons om de blokkade te versterken.

It’s oil over!

Terri Orchard, een van de deelnemers zei: “Er is geen hoop om de klimaatverandering aan te pakken als we geen manier vinden om af te stappen van olie. Maar Big Oil is meedogenloos.”

“Van de Golf van Mexico tot de Noordpool, tot de Canadese teerzanden, verwoesten oliebedrijven het lokale milieu, vertrappelen ze de rechten van de lokale gemeenschappen, en duwen ze ons over de rand naar een catastrofale klimaatverandering.”

“Wij staan hier bij de bron van het probleem, aan de grootste olieraffinaderij van het Verenigde Koninkrijk, om de stroom van olie naar Londen te stoppen. We zijn hier om stokken in de wielen te steken van de niet aflatende oliestroom en om te zeggen «niet meer».”

“Deze plek, deze ganse industrie, moet een ding van het verleden worden.”

Een aantal actievoerders, sommigen in kleurrijk maskeradepak, hielden ook de toegang tot de Shell Haven Oils site, die zich verderop langs de weg naar de raffinaderij bevindt, geblokkeerd.

Omstreeks halfzes ‘s avonds werd aangevat met het ontbinden van de actie.

De politie, die ter plaatse was, deelde mee dat het protest vreedzaam verliep. Er werden geen arrestaties verricht.

Globale actie

Tijdens de Wereldwijde Week voor Klimaatgerechtigheid van Climate Justice Action werd in meer dan 22 landen, op verschillende continenten, actie gevoerd tegen, onder meer, het gebruik van fossiele brandstoffen, emissiehandel en de agro-industrie en voor de rechten van inheemse volkeren en Moeder Aarde.

The Crude Awakening is een collectief van directe actiegroepen, waaronder: het Klimaatactiekamp, Plane Stupid, Rising Tide, Space Hijackers, Liberate Tate, Laboratory of Insurrectionary Imagination, Earth First! en het UK Tar Sands Network.

Linken:

take down
the paywall
steun ons nu!