Foto Dirk Peeters
Nieuws, Wereld, Politiek, België, Ontwikkeling, Milleniumdoelstellingen, Millenniumdoelstellingen -

Veel volk op conferentie Millenniumdoelstellingen

Hoe staat het nu eigenlijk met die Millenniumdoelstellingen? Rudy De Meyer, hoofd van de beleidsdienst van 11.11.11: “Natuurlijk lopen we achterop, maar New York betekende wel een politieke herbevestiging van de Millenniumdoelstellingen.”

donderdag 14 oktober 2010 20:00
Spread the love

“We moeten van tweede naar vijfde versnelling gaan”

Het Belgische platform van CONCORD organiseerde donderdag een internationale conferentie over de Millenniumdoelstellingen na de VN-top van New York. Met een 250-tal aanwezigen was de zaal tot de nok gevuld.

Het Belgische ngo-platform had gezorgd voor een sterk programma, met onder anderen de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel (MR), en Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Andris Piebalgs, Gemma Adaba, vertegenwoordiger van het Internationaal Vakverbond bij de Verenigde Naties, Djibo Bagna, voorzitter van het netwerk van West-Afrikaanse boerenorganisaties, en Peter Moors, hoofd van DGOS, de Belgische administratie voor ontwikkelingssamenwerking.

Verdienste

Rudy De Meyer (11.11.11) woonde in september de VN-top over de Millenniumdoelstellingen in New York bij: “Je kan enkel maar vaststellen dat het niet snel genoeg vooruit gaat met de Millenniumdoelstellingen. Erger nog, op bepaalde vlakken gaan we erop achteruit. Zo is de honger in de wereld niet afgenomen, maar toegenomen en blijkt ook dat de arbeidscrisis minstens tot 2015 zal aanhouden. Veel langer dan aangenomen. Maar toch betekende New York ook een politieke herbevestiging van de Millenniumdoelstellingen. Ze staan misschien niet hoger op de agenda dan voorheen, maar ze zijn evenmin van de agenda verdwenen.”

Ook Jan Vandemoortele, mede-ontwerper van de Millenniumdoelstellingen, maakte dezelfde vaststelling tijdens de conferentie: “We moeten dringend van de tweede naar de vijfde versnelling gaan indien we de Millenniumdoelstellingen nog willen realiseren.

”Maar is dat nog wel mogelijk?”

Rudy De Meyer: “De eindtekst bevat zeker een aantal interessante aanknopingspunten om campagne rond te voeren. Ik denk daarbij aan thema’s als arbeid en sociale bescherming, gender of innoverende financiering. De financiële transactietaks heeft bijvoorbeeld nog nooit zo hoog op de politieke agenda gestaan als vandaag. Dat is onze verdienste.”

Uitstoot verminderen

Jan Vandemoortele denkt dat de druk zal moeten opgevoerd worden: “We hebben nu 30 procent van het werk gerealiseerd op 60 procent van de tijd. Dat zegt genoeg.”

Rudy De Meyer vult aan: “Zonder extra druk zal de politieke wereld niet zomaar in een hogere versnelling gaan. Laten we alle kansen en momenten grijpen om het politieke proces te versnellen.”

Minister Charles Michel legde tijdens zijn toespraak de nadruk op de noodzaak om de klimaatverandering te keren om de Millenniumdoelen te halen.

Jean-Pierre De Leener, beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11: “Dit zal enkel lukken als we zelf onze eigen uitstoot verminderen en tegelijk nieuwe financiering voorzien zodat ontwikkelingslanden zich kunnen aanpassen aan de reeds bestaande opwarming en zij ook anders en meer duurzaam kunnen gaan ontwikkelen. Samen met onze partners in het Zuiden zullen wij daar rond een campagne opzetten tijdens de komende jaren.”

Belgische EU-voorzitterschap

De conferentie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van ngo’s en sociale bewegingen uit binnen- en buitenland, gerenommeerde experts en heel wat Belgische en Europese politieke verantwoordelijken. Ook een aantal vertegenwoordigers van ambassades van ACP-landen waren op de afspraak.

Organisator van de conferentie was het Belgische platform van CONCORD, de Europese ngo-koepel. Het Belgische platform bestaat uit 11.11.11, haar Franstalige tegenhanger CNCD, COPROGRAM en ACODEV en organiseert tijdens dit najaar een hele reeks activiteiten in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie.

take down
the paywall
steun ons nu!