Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, Rusland, Pakistan -

Russische hitte, Pakistaanse overstromingen en klimaat

De enorme overstromingen in Pakistan en de zes weken durende hittegolf in Rusland hebben rechtstreeks met elkaar te maken, blijkt uit atmosferisch onderzoek. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de twee rampen ook een gevolg van de klimaatverandering.

donderdag 14 oktober 2010 15:16
Spread the love

“De atmosferische wetenschap toont duidelijk aan dat de overstroming in Pakistan en de Russische hitte rechtstreeks met elkaar verband houden”, zegt Kevin Trenberth, wetenschapper aan het Amerikaanse National Centre for Atmospheric Research. Een langdurig hogedrukgebied leidde tot een mediterrane zomer in het westen van Rusland, waardoor er meer vochtigheid aangevoerd werd naar de Indiase moesson en er veel meer neerslag viel in India en Pakistan, legt hij uit.

Het is moeilijk na te gaan of de klimaatverandering een rechtstreekse aanleiding is voor de uitzonderlijke omstandigheden, maar het is volgens Trenberth wel zeker dat ze de intensiteit van het fenomeen heeft aangezwengeld. “Zonder klimaatveranding zouden deze extreme situaties waarschijnlijk niet hebben plaatsgevonden”, zegt hij. De droogte in Rusland en zware regenval in Pakistan zijn volgens de wetenschappers zelfs precies wat te verwachten is met de klimaatverandering.

“Veranderingen in extreme weersomstandigheden zijn de belangrijkste manier waarop de klimaatverandering zichtbaar wordt”, zegt hij. Zo kunnen stormen die vroeger maar om de tweehonderd jaar voorkomen, nu elke dertig jaar voorkomen.

Voorzorg

Extreme weersomstandigheden waren de voorbije twee decennia goed voor meer dan drie kwart van alle rampen. Volgens rapport “The Humanitarian Costs of Climate Change” van het Feinstein International Centre aan de Tufts universiteit in Boston, kunnen de jaarlijkse kosten van humanitaire hulp na rampen in de komende twintig jaar stijgen met 1600 procent. “Maar uiteindelijk is het de capaciteit van individuele huishoudens om zichzelf te beschermen tegen de fysieke en economische schok van een ramp die het verschil zal maken tussen overleven en mislukking,” stelt het rapport. “Overheden kunnen wel de omgevingsfactoren diepgaand veranderen waarbinnen individuen handelen.”

Een goed voorbeeld daarvan is Bangladesh, dat in de jaren zeventig hard getroffen werd door cyclonen waarbij honderdduizenden mensen omkwamen. Het land heeft verschillende ingrepen gedaan om de economische en menselijke kosten van cyclonen en overstromingen te verminderen, zoals waarschuwingssystemen, sensibilisering van de bevolking, verhoogde wegen voor evacuatie en gebouwen op stelten, zegt Gordon McBean, directeur van het Institute for Catastrophic Loss Reduction aan de University of Western Ontario in Canada.

Hoewel het veel goedkoper is om voorbereid te zijn, zorgt kortetermijndenken er vaak voor dat maatregelen worden uitgesteld, zegt McBean. “In veel landen is er bij de politici onwil om dure maatregelen te nemen tegen gebeurtenissen die misschien pas na hun dood plaatsvinden.” (JG)

take down
the paywall
steun ons nu!