Sering, één van de 'slachtoffers' van de adviezen
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Cultuur, Theater, Antwerpen, Sering vzw, Sociaal-artistieke theaterwerkplaats -

Zes zotte madammen maken energiek theater

BORGERHOUT - Nog tot eind deze maand speelt in de sociaal-artistieke theaterwerkplaats Sering vzw de voorstelling 'Gemeenschappelijke Ruimte'. Een wervelende komedie over zes meisjes die samen op kot zitten. DeWereldMorgen.be ging kijken en was onder de indruk. De voorstelling was bijna uitverkocht.

woensdag 13 oktober 2010 10:45
Spread the love

Bovenaan van links naar rechts: Amina Ibnou Kacemi, Latifa Errajel, Aida Verstraete en Mounia Bouhajra. Onderaan van links naar rechts: Samira Allouch en Amina Belorf (foto: Sering vzw).

Afgelopen vrijdagavond schitterden zes meisjes uit Antwerpen op het podium. Ieder van hen speelde een ander typetje. Ze zitten samen op kot en delen in de gemeenschappelijke ruimte lief en leed.

Straffe madammen

Tama betreedt de scène. Zij wordt altijd gebeld door een zekere Leila en heeft vooral hoofdpijn. Fatima wordt boos omdat zij niet kan studeren door Tama’s kuren. Een korte, felle discussie volgt, waarmee de toon meteen is gezet.

In het vuur van de woordenstrijd zweeft Rania de gemeenschappelijke ruimte binnen: “Op een vraag geef ik antwoord. Op geblaf niet.” Het publiek begint te lachen. In pure extase komt Sara op: “Hij heeft mijn hand aangeraakt! Rachid!” Het typetje Sara is heel expressief. Zij maakt het stuk nog energieker.

Zoubida staat stevig met haar beide voeten op de grond. Met zes pizzadozen komt zij op: “Er is eten!” De andere meiden grissen de pizzadozen uit haar hand. En dan is er nog Maya, een meisje dat vooral haar eigen plan wil trekken. Zij wil doen wat zij wil doen.

Hilariteit

‘Gemeenschappelijke Ruimte’ bevat verrassende wendingen. De hopeloos verliefde Sara geeft het gebeuren een enorme dynamiek. De zweverige kuren van Rania brengen momenten van rust, maar vooral hilariteit.

Er is ook een persoonlijke brief. Die in de verkeerde handen terechtkomt. De miscommunicatie die erop volgt, is onvoorstelbaar.

Uiteindelijk komen de verschillende personages tot elkaar. Tegen het einde toe lijken ze zelfs gewoon te worden. Toch blijven de genomen beslissingen verrassend.

Geen ‘wij-zij-denken’

Drie van de zes meisjes dragen een hoofddoek. Maar daar gaat het niet over. Wat we zien, zijn zes jonge vrouwen van begin in de twintig die hun keuzes moeten maken en opkomen voor zichzelf.

De zes spelers tonen ons de strijd die iedere jonge twintiger moet leveren. Een eigen weg uitstippelen, keuzes leren maken en de consequenties daarvan aanvaarden.

Dit stuk ligt dan ook mijlenver van het traditionele ‘wij-zij-denken’. In de flyer merkt één van de meisjes terecht op: “We moeten van mentaliteit veranderen. Iedereen is verschillend. We moeten daar respect voor hebben. Wie zijn wij om te bepalen hoe een ander zijn leven moet leiden?”

Bijzondere aanpak

De voorbije jaren viel de werkwijze van Sering vzw al op: hier speelt een mens een mens en vooroordelen worden niet bevestigd. Integendeel zelfs.

‘Gemeenschappelijke Ruimte’ is Serings nieuwste productie in samenwerking met het Steunpunt voor Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV). Een wervelend en energiek spektakel dat vraagt om gezien te worden.

Hoewel de spelers geen professionals zijn, hebben zij een knappe prestatie neergezet. Een komedie maken, is niet eenvoudig en de boodschap is meer dan duidelijk. Om de woorden van één van de spelers te herhalen: “We moeten van mentaliteit veranderen.”

‘Gemeenschappelijke Ruimte’ wordt gespeeld door: Mounia Bouhajra, Latifa Errajel, Aida Verstraete, Amina Ibnou Kacemi, Amina Belorf en Samira Allouch. Tekst: Rebecca Huys. Regie: Mia Grijp & Tania Poppe. Scenografie: Ivo Vander Borght.

Nog te zien:

* Bij Sering vzw op vrijdag 15 oktober 2010 om 20u, zaterdag 16 oktober 2010 om 20u en zondag 17 oktober 2010 om 15u. Adres: Groeningerplein 2, 2140 Borgerhout. Reservatie via info@sering.be of 03 272 03 30.

* In C-Mine op zaterdag 30 oktober 2010 om 10u30 in het kader van het Open Forumdag. Adres: Evence Coppéelaan, 3600 Genk. Reservatie via website Open Forumdag (zie beneden).

*In het Vlaams parlement op vrijdag 10 december 2010.

take down
the paywall
steun ons nu!