Nieuws, Cultuur, België, Antwerpen, Rachida Lamrabet, Literatuur, Boekenbeurs, Joost Vandecasteele, Debuutprijs 2010, Boek.be -

Joost Vandecasteele wint Debuutprijs 2010

dinsdag 12 oktober 2010 15:30
Spread the love

ANTWERPEN – De Debuutprijs 2010 – de prijs voor het beste debuut van een Vlaamse auteur – gaat dit jaar naar Joost Vandecasteele voor zijn verhalenbundel ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ (De Arbeiderspers/WPG Uitgevers).

De winnaar van de Debuutprijs 2010 werd dinsdagmorgen bekendgemaakt door Boek.be op een persconferentie naar aanleiding van de komende Boekenbeurs in Antwerp Expo.

Op 30 oktober 2010, de vooropening van de Boekenbeurs, zal Vandecasteele de prijs ter waarde van 6.200 euro in ontvangst nemen.

Joost Vandecasteele (°1979) is niet alleen schrijver, maar ook komiek en theatermaker. Zijn werk, dat in literaire tijdschriften als De Revisor, De Brakke Hond, Lava en Deus Ex Machina verscheen, bleef niet onopgemerkt.

Voor zijn verhaal ‘Nooit meer vrede’ ontving hij de Brandende Pen voor het beste Nederlandse kortverhaal van 2007. Hij debuteerde in 2009 met de verhalenbundel ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’, dat eerder genomineerd werd voor de Academica Debutantenprijs 2010 en de Selexyz Debuutprijs.

Dit jaar verscheen zijn tweede roman ‘Opnieuw en opnieuw en opnieuw’.

Over ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ (2009):

“Vlak naast de wereld die we de onze noemen, bevindt zich die van Joost Vandecasteele. In de werkelijkheid die hij beschrijft, is alles harder, rauwer, intenser, grappiger, geiler en echter dan in de onze.”

“In deze extreem verstedelijkte realiteit doen de personages hun best mens te blijven in een almaar onmenselijker omgeving. Het zijn verhalen over overleven in een vijandige metropolis, omgaan met excessief geweld, ongebreidelde consumptie, leven in een shopping mall, rebelie en irritante exen.”

Op de Boekenbeurs 2010 zeker nu al 9 november in uw agenda noteren: debat ‘Waar blijven de allochtonen?’  Waarom vinden zo weinig allochtone lezers en auteurs de weg naar de Vlaamse boekenmarkt?

Rachida Lamrabet vroeg het zich hardop af toen ze in 2008 de debuutprijs won voor ‘Vrouwland’.

Op 9 november stelt ze de vraag aan de literaire sector. De Fatima’s, drie meisjes met een camera, brengen het antwoord op eigenzinnige wijze in beeld op www.boekenbeurs.be (het eerste filmpje staat al online!).

Meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625147764666/show/

take down
the paywall
steun ons nu!