Nieuwe armen in Amerikaanse voorsteden vinden geen hulp
Nieuws, Wereld, Armoede, VS, Sociale diensten -

Nieuwe armen in Amerikaanse voorsteden vinden geen hulp

Door de financieel-economische crisis is het aantal armen in de Amerikaanse voorsteden gevoelig gestegen. Een rapport van de Universiteit van Chicago laat zien dat de sociale diensten die toename niet kunnen bijbenen.

maandag 11 oktober 2010 17:45
Spread the love

“In veel voorsteden is het aantal armen de laatste jaren aanzienlijk gestegen, maar weinig van die voorsteden beschikken over een sociale dienstverlening die op die toegenomen armoede kan inspelen”, zegt Scott Allard, hoogleraar sociale dienstverlening aan de Universiteit van Chicago.

Tot nog toe hadden onderzoekers vooral oog voor de gevolgen van de recessie op de armoede en de sociale dienstverlening in de steden zelf. ‘Suburbs in Need’ (‘Voorsteden in nood’) is een van de eerste rapporten die de gevolgen voor de voorsteden onderzoekt.

De meeste armen zijn nog steeds in de steden vinden, waar 18 procent onder de armoedegrens zit. In de voorsteden is dat net geen 10 procent maar het aandeel van de arme bevolking neemt daar de laatste jaren aanzienlijk toe. In sommige voorsteden van Chicago bedroeg de groei meer dan 30 procent sinds 2000. De meeste sociale diensten in de voorsteden zien nu mensen langskomen die nooit eerder een beroep deden op sociale diensten.

Niet voorzien

Het rapport toont dat de bestaande sociale dienstverlening in de voorsteden niet voorzien is op die aangroei. In voorsteden is het aantal sociale diensten laag, bovendien bestrijken ze een veel groter gebied dan vergelijkbare diensten in de steden. Evanston, een voorstad van Chicago, telt bijvoorbeeld 1 sociaal agentschap per 344 arme inwoners, Skokie, een voorstad vlakbij, moet het met 1 agentschap per 1299 arme inwoners stellen.

De sociale dienstverleners beschikken over te weinig financiële middelen. De overheid houdt de vinger op de knip en ook private giften zijn gedaald als gevolg van de crisis. De onderzoekers verwachten dat dit niet snel zal veranderen aangezien de Amerikaanse economie zich maar moeizaam herstelt. Ruim een kwart van de onderzochte sociale diensten moest al mensen ontslaan. Steeds meer armen komen daardoor op wachtlijsten terecht.

Bij de sociale diensten kunnen armen onder meer terecht bij problemen met gezondheidszorg, met een woning, voor een professionele opleiding, en ook voor voedsel.

Met een baan

De sociale diensten krijgen meer hulpvragen als gevolg van de ineenstorting van de huizenmarkt en de hoge werkloosheid. Maar opvallend genoeg meldt bijna de helft van de sociale diensten dat ze steeds meer mensen met een baan zien langskomen, mensen die hun inkomen hebben zien dalen als gevolg van de crisis.

‘Suburbs in Need’ is gebaseerd op gegevens uit het bevolkingsregister en de belastingdienst en op interviews met vertegenwoordigers van sociale diensten in de voorsteden van Chicago, Los Angeles en Washington. Volgens de onderzoekers is de situatie van mensen met een laag inkomen in andere steden in de VS vergelijkbaar.

RP

take down
the paywall
steun ons nu!