mediActivista

De manifestanten toonden hun woede over de dood van Armand Tungulu, een Brusselse Congolees, die op zaterdag 2 oktober in verdachte omstandigheden in een politiecel in Kinshasa overleed.

Volgens de Congolese autoriteiten pleegde de man 'zelfmoord' in zijn cel met een koord die hij uit zijn oorkussen had getrokken. Een versie die door zijn familie en vrienden met klem wordt ontkend. In Congolese gevangenissen zijn er namelijk geen oorkussens ... Volgens hen is Tungulu het slachtoffer geworden van een "buitengerechtelijke excecutie door het Kabila-regime. Het zoveelste slachtoffer op rij."

Tungulu stond in de Congolese diaspora in Brussel bekend als een heftig tegenstander van president Kabila. Vooral de moord op de bekende mensenrechtenactivist Floribert Chebeya, voorzitter van de Voix-de-Sans-Voix, begin juni, had hem erg aangegrepen.

Tungulu was pas in september naar Congo teruggekeerd, de eerste keer in 20 jaar. Op woensdag 29 september zou hij in het centrum van Kinshasa stenen gegooid hebben naar een konvooi van president Joseph Kabila. Hij werd daarbij gearresteerd, samen met enkele omstanders die getuigen waren van het voorval. Onder wie ook enkele mensenrechtenactivisten. Zaterdagnamiddag maakten de autoriteiten zijn overlijden bekend.

Meteen werd er in Matongé woedend en met ongeloof gereageerd op het bericht uit Kinshasa. De Congolese ambassade was daarbij het mikpunt.

Bij de woelige betoging van vorige zaterdag was de politie massaal ter plaatse.

Bij de Congolese ambassade liep de betoging helemaal uit de hand. De agenten werden bekogeld met stenen, flesjes water en een verkeersbord. De politie heeft daarop het waterkanon ingezet. Ook de weduwe van Tungulu deelde in de klappen.

Op de terugweg van de ambassade vielen de betogers een wagen van de ambassade aan. Die werd beschadigd, maar de bestuurster kon uiteindelijk ontkomen.

Omdat de politie de betoging vanop een afstand volgde, konden de agenten niet onmiddellijk tussenkomen om het incident in de kiem te smoren.

Nieuws, Afrika, Betoging, België, Brussel, Mensenrechten, Joseph Kabila, RDCongo, Congolese diaspora, Armand Tungulu, Matongé -

Congolese diaspora betoogde tegen dood Armand Tungulu

maandag 11 oktober 2010 12:30
Spread the love

BRUSSEL – Zaterdag 9 oktober trok In de Brusselse Matongéwijk een woelige betoging van een 400-tal Congolezen uit de diaspora door de straten. Ze blokkeerden een tijdlang enkele kruispunten op de kleine ring in de omgeving van het Troonplein en aan de Amerikaanse ambassade.

take down
the paywall
steun ons nu!