Pakistani's worden met een Amerikaanse helikopter uit Khyber Pakhtunkhwa in Pakistan geëvacueerd. Foto US Army

 

Verslag, Nieuws, Wereld, Pakistan, Bright Green Youth, Cyclestan 1212, natuurramp, overstroming, Pakistan, Pakistan 1212, unicef -

Pakistani’s honen watersnoodbelasting weg

KARACHI -- Het genereus bedoelde idee van president Zardari voor een eenmalige heffing als hulp aan de slachtoffers van de watersnoodramp is Pakistani's in het verkeerde keelgat geschoten. Niet omdat ze gierig zijn, maar omdat ze het zat zijn dat politici en ministers zelf amper belasting betalen.

vrijdag 8 oktober 2010 14:20
Spread the love

Accountant Munaf Lakda kookt van woede. President Asif Ali Zardari wil “gegoede” en “bemiddelde” Pakistani’s een eenmalige watersnoodbelasting laten betalen. “Ik zou weigeren, als het maar enigszins kon”, zegt hij. “Kijk eerst maar eens hoe weinig [de regerende elite] zelf aan inkomstenbelasting betaalt. Belachelijk weinig – als ze al betalen!”

Lakda is niet de enige. Onlangs verscheen in de media een bericht dat veel ministers, vaak grootgrondbezitters, alleen belasting betalen op hun regeringssalaris en niet op hun privéfortuin. Sommige ministers blijken jaarlijks nog minder dan 10.000 roepies (84 euro) aan inkomstenbelasting te betalen.

“De klasse met een salaris is het enige deel van de maatschappij dat betaalt”, zegt natuurkundeprofessor Pervez Hoodbhoy, “omdat daar documentatie van bestaat. Maar deze groep verder uitmelken veroorzaakt alleen maar wrok.”

Ondeugdelijk systeem

Uit onderzoek van het Amerikaanse Carnegie Endowment for International Peace blijkt dat van de 180 miljoen inwoners maar 3 miljoen daadwerkelijk inkomstenbelasting afdragen. Slechts 9 procent van het bnp komt binnen in de vorm van belasting. “Ontduiking wordt gestimuleerd door het gebrek aan een deugdelijk belastingsysteem”, schrijft econoom Akbar Zaidi in het onderzoek. “Dat zadelt het land op met onduurzame schuld en het ondermijnt de ontwikkelingsdoelstellingen.”

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds heeft de noodlening van 11 miljard dollar (8 miljard euro) afgelopen maand bevroren totdat Pakistan het systeem in orde maakt.

Wederkerigheid

“Er is wel wederkerigheid nodig”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. “Landen die hun elite geen belasting laten betalen kunnen niet verwachten dat wij wel blijven komen om de bevolking te helpen.”

Waarschijnlijk heeft dit Zardari op het idee gebracht om de voor de wederopbouw benodigde 43 miljard dollar (31 miljard euro) bij Pakistani’s zelf te halen. “Tenzij we bereid zijn ons brood te delen met onze broeders die zijn geslagen door ramp en verdriet, kunnen we van anderen niet verwachten ons te helpen.” Klinkt nobel, maar vrienden heeft hij er niet mee gemaakt.

FM

take down
the paywall
steun ons nu!