Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Gezondheid, Halitose, Slechte adem, UZ Leuven, Marc Quirynen -

De wondere wereld van de slechte adem

Het is zo klaar als een klontje: mensen over heel de wereld vinden een slechte adem vies. Maar hoe kom je aan een stinkende adem? Is het een ziekte? Kan je jezelf testen? En vooral: hoe kan je een kwalijk riekende mondgeur vermijden? StampMedia nam de tongspatel en keek diep in het keelgat.

vrijdag 8 oktober 2010 17:30
Spread the love

Iedereen heeft wel eens last van een onfrisse adem na het eten van knoflook, uien of schimmelkaas. Ook ’s ochtends hebben mensen vaak tijdelijk een slechte adem.

Wanneer de stinkende adem blijft aanhouden, dan is er iets anders aan de hand. Welkom in de wondere wereld van de slechte adem, of zoals de wetenschap het verschijnsel noemt: halitosis of halitose.

Hoe kom je eraan?

Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Iedereen heeft er, ze zorgen immers voor een gezond mondmilieu. Sommige bacteriën breken de eiwitten af die in ons speeksel zitten, we krijgen ze bijvoorbeeld binnen wanneer we zuivelproducten of vlees eten.

Bij het ’afbreken‘ van deze eiwitten ontstaan zogenaamde vluchtige zwavelverbindingen. Deze zwavelgassen hebben een zeer onaangename geur. Een overdaad aan bacteriën verpest dus onze frisse adem. De bacteriën verschuilen zich in de wit-gele aanslag die je vindt op het achterste gedeelte van je tong.

Andere boosdoeners zijn ontstoken tandvlees en een te droge mond. Wanneer we te veel koffie of alcohol drinken, krijgen we een tekort aan speeksel waardoor de gassen uit onze mond gemakkelijker naar buiten kunnen komen.

Ook ‘s nacht is er minder productie van speeksel, vandaar dat mensen ’s ochtends niet fris uit hun mond ruiken (ochtendhalitose). Tot slot kunnen bepaalde geneesmiddelen ook voor een afname van de speekselproductie zorgen.

Help, ik heb halitosis!

Als je een slechte adem hebt, ruik je dat zelf meestal niet. Dit komt omdat er een snelle gewenning is aan je eigen geur. Er bestaan enkele manieren waarop je jezelf kan testen.

Lik met je tong over de bovenkant van je hand, gebruik zoveel mogelijk het achterste deel van je tong. Laat het speeksel dan opdrogen en ruik aan je hand, de geur die je nu opsnuift is ongeveer de geur van je adem. Je kan ook proberen wat tongaanslag te verzamelen door over het achterste gedeelte van je tong te schrapen met een verbandgaasje of een omgekeerde lepel en er nadien aan te ruiken.

Een laatste manier – misschien wel de eenvoudigste – vraag aan je partner, vriend(in) of collega om je eerlijk te antwoorden of je adem stinkt. Ze kunnen je nadien ook vertellen of je slechte adem verdwenen is.

Goed poetsen en dagelijks flossen

Professor Marc Quirynen van de KU Leuven is een halitose-expert. Hij roept op om tanden goed te poetsen en dagelijks te flossen.

“Uit een onderzoek van de universiteit bij 2000 patiënten blijkt dat de oorzaak meestal in de mond ligt. Vaak is er tongaanslag in combinatie met parodontitis, dit is een aantasting van de structuur rond de tand, met name de kaak en het tandvlees. Daarnaast kampt 40 tot 80 procent van de mensen met ontstoken tandvlees (gengivitis).”

Indien je last hebt van een slechte adem, dan kan je best om advies gaan bij je tandarts of je huisarts. Zij kunnen zien of de hoeveelheid tongaanslag niet te groot is.

Je kan ook terecht bij een parodontoloog of naar een ziekenhuis met een speciaal spreekuur voor halitose-patiënten. “Mensen vinden het vaak beschamend om te bekennen dat ze een slechte adem hebben, maar halitose is tegenwoordig goed behandelbaar. Verdoezelen met muntjes hoeft dus niet, pak best rechtstreeks de oorzaak van het probleem aan”.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Marieke Van Cauwenberghe, Foto: Sadiq Ahmady

take down
the paywall
steun ons nu!