Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika -

VN kan situatie in Congo niet aan

NEW YORK -- Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft toegegeven dat VN-militairen de situatie in de Democratische Republiek Congo niet aankunnen. Onlangs werden meer dan driehonderd burgers dagenlang verkracht zonder dat VN-militairen ingrepen.

donderdag 7 oktober 2010 18:30
Spread the love

“We moeten realistisch zijn”, zei Ban tijdens een persconferentie. “Het land is te groot, het aantal militairen te klein en de middelen zijn te beperkt.”

De VN werkt wel aan de verbetering van het alarmeringssysteem voor burgers, maar er zijn grote beperkingen: de financiën, het personeel en het materiaal.

“De internationale gemeenschap moet zich meer bemoeien met de Congolose samenleving en culturele en politieke kwesties aanpakken die bijdragen aan dit afschuwelijke patroon van misbruik”, zei Ban. Hij noemde seksueel geweld als een van de grootste obstakels voor vrede in Congo. Als er niets aan gedaan wordt, kan het de samenleving volledig ontwrichten.

Beperkingen

De verkrachtingen vonden plaats in juli en augustus, vooral in oostelijk Congo. Ongeveer tweehonderd leden van gewapende groepen gingen hun gang, ondanks de aanwezigheid van VN-militairen in het gebied.
 
Volgens de VN is inmiddels vastgesteld dat er 235 vrouwen, 52 meisjes, 13 mannen en 3 jongens zijn verkracht. Sommige slachtoffers werden verschillende malen verkracht.
 
“De oppervlakte van Congo is bijna gelijk aan die van West-Europa”, zei Ban. “We hebben maar achttienduizend militairen hier. U kunt zich voorstellen welke problemen en beperkingen dat met zich meebrengt.”

Daarmee wilde hij de verkrachtingen niet goedpraten, zei Ban. “We hebben de taak de burgerbevolking zo goed mogelijk te beschermen.”

Nieuwe missie

De vredesmissie (Monuc) ging in november 1999 van start en het mandaat liep tot juni van dit jaar. In juli besloot de VN-Veiligheidsraad tot een nieuwe missie, de Stabilisatiemissie in de Democratische Republiek Congo (Monusco). Met deze missie werd ingespeeld op de veranderingen in het land op politiek en militair gebied.
 
Het mandaat van de nieuwe missie was het beschermen van burgers en het handhaven van vrede. Monusco zou oorspronkelijk 22.000 man tellen, maar komt 4.000 man tekort. De kosten van de missie tussen juni 2010 en juli 2011 bedragen ongeveer 1,4 miljard dollar (1 miljard euro).

JS

take down
the paywall
steun ons nu!