Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Muziek, Psychiatrie -

Vierde Te GEK!?-cd voorgesteld. Beste in de reeks

Psychiatrie wordt in ons land doodgezwegen. Toch heeft één op vier personen ermee te maken. Met de uitgave van de ‘Te Gek!?’-cd’s wordt sinds een zestal jaar geprobeerd om een gat in de muur van stilte te slaan. Vandaag werd ‘Te Gek!? 4’ voorgesteld. Met de vaststelling dat er nog veel werk aan de winkel is.

donderdag 7 oktober 2010 09:52
Spread the love

Dat werd op de persvoorstelling zowel door Te Gek!?-coördinator Marc Hellinckx, meter Kristien Hemmerechts als de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen benadrukt. Het hele project, dat uitgaat van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest, streeft immers naar een positieve en correcte beeldvorming van psychiatrie door het organiseren van voorstellingen, optredens, info en tentoonstellingen.

Te Gek!? hoopt zo het stilzwijgen rond psychologische ziekten weg te vlakken, zoals Kom Op Tegen Kanker het kankertaboe kon laten verdwijnen. Maar de sprekers moesten vaststellen dat psychiatrie weinig bespreekbaar blijft. Kristien Hemmerechts had het zelfs over de schrik dat het allemaal ‘preaching to the converted’ was.

Anderzijds waren er ook positieve geluiden te horen. Zo was er naast de nieuwe fijne cd ook de aankondiging van een samenwerkingsverband tussen Te Gek!? en de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid vanaf 2011. Die samenwerking komt er op vraag van minister Vandeurzen.

Op 20 februari 2011 komt er een concert in de AB te Brussel, waarbij de diverse artiesten die een nummer op de cd brengen, live begeleid worden door de Laatste Showband. Verder staat de schoolvoorstelling Te Gek!?-intiem (met Wannes Capelle van Het Zesde Metaal en Kristien Hemmerechts) in de steigers. Volgend voorjaar gaat ook nog de tweede editie van Te Gek Voor Woorden van start, met medewerking van Saskia De Coster, Geertrui Daem, Jeroen Olyslaegers, Kristien Hemmerechts, Peter Terrin en Christophe Vekeman naast muzikale accenten Mich Walschaerts en Helder Deploigie. Ook de Te Gek!?-infomobiel blijft Vlaanderen doorkruisen.

De drie sprekers (en een videoboodschap van peter Guy Swinnen) werden afgewisseld met nummers van de cd. Eéntje door Willy Willy en Isolde Lasoen en een duet van Walter De Buck en Helmut Lotti. Zij toonden dat de kersverse cd behoorlijk sterk is en dat de verrassende combinaties behoorlijk doel treffen.

De cd

Deze nieuwe plaat mag zelfs de beste in de reeks genoemd worden. Zo prijkt er naast Walter De Buck nog een andere legendarische kleinkunstenaar op de plaat: Jan De Wilde. Samen met Yevgueni zingt hij een vertaling van Eels ‘Beautiful Freak’ die‘Zalige Zot’ luidt.

Twee van de beste bijdragen aan deze plaat komen van beloftevolle jonge madammen: Neeka – met het mooie ‘Believe’ – en Hannelore Bedert met ‘Motregen’.

Naast deze bedreven singer-songwriters schittert een nieuwe song van Isbells, terwijl A Brand en Freaky Age eveneens scherp uit de hoek komen. Verder doen gevestigde pop- en rocknamen genre K’s Choice, Flip Kowlier en zelfs Milk Inc hun duit in het zakje. Het laatste woord is voor actrice Sien Eggers die Fernando Pessoa voorleest. Knap.

Koen De Meester

take down
the paywall
steun ons nu!