N-VA ziet twee mogelijkheden: liberalen er bij of verkiezingen
Verslag, Nieuws, Politiek, België, Dossier N-VA -

N-VA ziet twee mogelijkheden: liberalen er bij of verkiezingen

Bart De Wever mag enkel op het veld komen als hij met iedereen mag praten (lees met de liberalen, nvdr). Dat zei kamerlid en lid van de Strategogroep van N-VA Theo Francken tijdens een politiek debat van de liberale studenten LVSV aan de KU Leuven.

donderdag 7 oktober 2010 10:38
Spread the love

Voor 400 studenten van de KU Leuven voerden politici een bijna klassiek verkiezingsdebat. Met harde standpunten en onverzoenlijke taal. Wie hoopt op een snelle oplossing van de politieke crisis, dwaalt.

Het is ouderwets rechts tegen links

Wouter Van Besien (Groen!): “De huidige impasse gaat meer over een links-rechtstegenstelling dan over communautaire problemen. Toen N-VA kritiek kreeg van VB en VLD op de twaalf principes over de financieringswet, realiseerden ze zich plots: we zitten hier met links aan de tafel. Kijk ook naar de manier waarop N-VA het Nederlandse regeerakkoord ophemelt.”

Dit is geen grote staatshervorming

Vincent Van Quickenborne (VLD): “Dit is een klassieke staatshervorming: je schudt wat aan de boom en kijkt wat er uitvalt voor de regio’s. Dit gaat niet over de sociaal-economische ruggengraat. Je kan geen ander economisch beleid voeren met de kinderbijslag.”

Theo Francken (N-VA): “Toen Joëlle Milquet het voorakkoord tussen N-VA en PS zag, is ze geblokkeerd. Er werden namelijk toegevingen gedaan op haar terrein: werk. Toen we zagen dat we geen sociaal-economische hefbomen in handen kregen, hebben we het geprobeerd via de financieringswet.”

Er is geen Vlaams front

Vincent Van Quickenborne (VLD): “De houding van Groen! en SP.A is schadelijk. Zij doen alsof dit al een grote staatshervorming is en verzetten zich tegen de overheveling van de vennootschapsbelasting.”

Bruno Tobback (SP.A): “Er werd nooit een poging ondernomen om een Vlaams front op te bouwen. Ik heb zelfs eens aan tafel moeten uitleggen dat mijn kiezers niet op Bart De Wever hebben
 gestemd toen hij in naam van de Vlamingen begon te spreken.”

Theo Francken (N-VA): “De houding van Groen!? Pfff, daar ga ik geen woorden aan vuil maken.”

Franstalig front?

Theo Francken (N-VA): “Met Waalse politici valt nog te praten. Maar Brusselse politici – iemand als Moureaux bijvoorbeeld – zijn zo arrogant.”

En nu?

Theo Francken (N-VA): “Er zijn drie opties: een regering van nationale eenheid zonder N-VA, nieuwe verkiezingen of een nieuw initiatief. Bart De Wever mag volgens mij enkel op het veld komen als hij met iedereen mag praten.”

Wouter Van Besien (Groen!): “Als De Wever het met anderen wil proberen, dan moet hij dat maar doen.”

Peter Van Rompuy (CD&V): “Er komt geen regering zonder Bart De Wever.”  

Gerolf Annemans (VB): “N-VA kan gedoogsteun krijgen van het Vlaams Belang.”

Verkiezingen dan maar?

Lode Vereeck (LDD): “Dit draait uit op nieuwe verkiezingen. En het worden deze keer cruciale verkiezingen met de vraag of er al dan niet een meerderheid is in Vlaanderen voor het confederalisme.”

Gerolf Annemans (VB): “De toon verhardt. Ik heb nog nooit aanstaande coalitiepartners elkaar zo horen afmaken. De verkiezingen zullen gaan over één vraag: gaan we door met dit land of niet? Het VB heeft daar het helderste antwoord op.”

take down
the paywall
steun ons nu!