mediActivista
Verslag, Nieuws, Wereld -

VN effenen pad naar verzoening in Honduras

TEGUCIGALPA -- Dialoog en verzoening in Honduras krijgen een duwtje in de rug met het bezoek van twee VN-delegaties. Ze effenen het pad voor gesprekken die de politieke en sociale conflicten moeten oplossen in het Centraal-Amerikaanse land sinds president Zelaya er in juni 2009 van de macht werd verdreven.

dinsdag 5 oktober 2010 15:36
Spread the love

Een missie onder leiding van Philip Thomas en Gastón Ain Bilbao – deskundigen in dialoog, conflictpreventie en crisismanagement – zullen vertegenwoordigers van het Nationale Populaire Verzetsfront (FRNP), mensenrechtenorganisaties, middenveld, zakenwereld, regering en media ontmoeten. “Ze zullen alle betrokkenen bij de politieke gebeurtenissen van vorig jaar spreken”, zegt een anonieme VN-functionaris over de twee deskundigen die vorige week dinsdag in Honduras arriveerden.

De twee weken durende missie kwam er op verzoek van de rechtse president Porfirio Lobo, die in september het VN-hoofdkwartier in New York bezocht. Zo hoopt Lobo de angst weg te nemen rond de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid die hij in Honduras wil oprichten. De instelling zou lijken op een commissie onder VN-toezicht die momenteel bestaat in buurland Guatemala.

Het FNRP, dat oorspronkelijk ontstond als protest tegen de staatsgreep en nu erkenning zoekt als politieke partij, schreef vorige week in een communiqué dat de enige manier voor verzoening in het land een aangepaste grondwet is, die de fundamentele rechten van de Hondurezen garandeert.

In pyjama

Tegelijk is er een andere groep van VN-experts in het land, die samenwerkt met de Commissie voor Waarheid en Verzoening (CVR). Deze commissie verzamelt bewijzen en getuigenissen over mensenrechtenschendingen voor, tijdens en na de coup van 28 juni 2009. Toen verjoegen soldaten vroeg in de ochtend president Zelaya uit zijn huis en zetten hem in zijn pyjama op het vliegtuig naar Costa Rica.

Eduardo Stein, the Guatemalteekse coördinator van de CVR, denkt niet dat dialoog gedoemd is om te mislukken in Honduras. “Verzoening bij de Hondurezen is mogelijk, en wat ik zie gebeuren geeft me moed.” Vier maanden na de installatie van de CVR neemt volgens hem de kritiek af. “We doen alles in volledige openheid, alle gevraagde informatie en documentatie hebben we gekregen.”

De ex-president, die nu in ballingschap leeft op de Dominicaanse Republiek, blijft een struikelblok. Hij droeg medewerkers van zijn voormalige regering op om geen informatie te verstrekken aan de CVR. Maar volgens Stein werd Zelaya’s verzoek niet ingewilligd: veel voormalige ambtenaren hebben hun verhaal gedaan, omdat ze willen dat hun versie van de feiten bekend is.

Het FNRP heeft meermaals aan de VN gezegd dat de sleutel tot verzoening ligt in het beëindigen van de juridische vervolging van Zelaya, zodat hij naar Honduras kan terugkeren.

Schril contrast

De CVR moet begin 2011 met haar bevindingen komen. Deze maand plant de commissie interviews met vooraanstaande figuren bij de staatsgreep: Zelaya, zijn de facto opvolger Roberto Micheletti, en het voormalige hoofd van het leger, Romeo Vásquez, die door Lobo in maart tot manager werd benoemd van het nationale telecombedrijf Hondutel.

Leden van de CVR die het land hebben doorkruist op zoek naar getuigenissen, stellen vast dat de bereidheid die buiten Tegucigalpa bestaat om in dialoog te treden in schril contrast staat met het vergiftigde politieke klimaat in de hoofdstad.

COFADEH, het Hondurese Platform voor de Mensenrechten en de FNRP hebben samen hun eigen Waarheidscommissie gevormd, niet te verwarren met de CVR. Dit is een ander teken van de polarisatie en het wantrouwen als gevolg van het opdoeken van de democratische instellingen in het land.
 

JDM

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!