Potige politieagenten op vakbondsbetoging
Verslag, Nieuws, Politiek, België -

“Optreden tegen No Border-activisten noodzakelijk en efficiënt”

Het forse politieoptreden tegen de deelnemers van het No Border Camp was 'noodzakelijk, proportioneel en efficiënt'. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom dinsdag in de Kamer.

dinsdag 5 oktober 2010 21:04
Spread the love

De politie ging de voorbije week bijzonder hard tekeer tegen de enkele honderden deelnemers van het No Border Camp in Brussel. 

Kamerlid Zoé Genot (Ecolo) somde in de Commissie Binnenlandse Zaken nog eens enkele feiten op. Op 29 september toen de Europese vakbonden betoogden in Brussel, werden 30 clowns opgepakt aan het metrostation van Ribaucourt lang voor (en ver van) de start van de betoging.

In totaal werden toen 289 mensen opgepakt. Een spandoek werd in beslag genomen omdat de slogan niet in de geest van de betoging was volgens de politie. Vrijdagavond vaardigde de politie een samenscholingsverbod uit. Ook mensen die per twee of zelfs alleen liepen werden aangehouden. Ze werden tot half zeven vastgehouden en kregen woorden als ‘vuile werklozen’ en ‘Walen’ naar het hoofd geslingerd.

Er was ook sprake van seksuele intimidatie. Een vrouwelijke actievoerder werd bedreigd met verkrachting. Een politieagent zei aan de arrestanten dat ze konden kiezen tussen slagen en sodomie.

Eva Brems (Groen!) zegt verontrust te zijn over het politieoptreden. “Op straat komen om een politieke mening te uiten is geen misdaad, maar is een essentieel onderdeel van een actieve democratie. Uiteraard mag en moet de politie optreden om geweld vanwege manifestanten te vermijden, maar dat gebruik van geweld moet strikt evenredig zijn met dat doel. Op basis van de getuigenissen die ik heb gehoord, heb ik niet de indruk dat dit vorige woensdag het geval was. Het verontrust mij dat vanuit veiligheidsoverwegingen het fundamentele recht op vreedzaam demonstreren nogal gemakkelijk aan de kant geschoven wordt.”

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom is er niets aan de hand. De harde aanpak was nodig omdat de actievoerders een bedreiging waren:

“OCAD (het overkoepelende antiterreurorgaan, nvdr) heeft een dreigingsanalyse uitgevoerd voor de bestuurlijke overheden en de politiediensten. Daaruit bleek dat enkele honderden anarchisten uit binnen- en buitenland van het No Border Camp gebruik zouden maken om tijdens voorziene manifestaties op de openbare weg, maar ook op andere ogenblikken, gewelddadige acties te ondernemen tegen overheidsinstellingen en/of bedrijven gerelateerd aan de problematiek van asielzoekers.”

De arrestatie van de activisten aan de staart van de vakbondsbetoging gebeurde in overleg met de organisatoren van de betoging. In totaal werden 289 betogers opgepakt omdat ze in het bezit waren van “verfbommen of zwembrillen om zich te beschermen tegen traangas”, aldus de minister.

Turtelboom: “Samengevat, het politieoptreden op 27 en 29 september en op 1 oktober was noodzakelijk, proportioneel en efficiënt.”

Zoé Genot is niet tevreden met het antwoord van de minister en vraagt een ernstig onderzoek door het Comité P.

No Border is een internationaal netwerk van activisten en antiracistische bewegingen dat regelmatig actiekampen organiseert. Na eerdere kampen in onder meer Polen, Duitsland en Frankrijk streken de activisten een week lang neer op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel van waaruit ze protestacties organiseerden tegen het asielbeleid.

take down
the paywall
steun ons nu!