ACV kijkt enkele decennia vooruit op toekomstcongres
Verslag, Nieuws, Economie, België, ACV -

ACV kijkt enkele decennia vooruit op toekomstcongres

De christelijke vakbond ACV houdt voor het eerst sinds 1968 een toekomstcongres. “Geen congres over de crisis, maar een congres waarop we vooruitkijken: hoe gaan we om met de uitdagingen op lange termijn op vlak van demografie, globalisering en duurzaamheid”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

dinsdag 5 oktober 2010 16:49
Spread the love

Op 21, 22 en 23 oktober gaan 900 militanten van het ACV de hete actualiteit en de dagelijkse beslommeringen even opzij zetten om vooruit te kijken. “Voor de uitdagingen op lange termijn – de demografische evoluties, de globalisering, de vergroening van onze samenleving – neem je best een horizon van een of meerdere decennia”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

De bundel krachtlijnen bevat genoeg stof voor enkele pittige discussies over langer werken en pensioenen, migratie en de vergroening van de economie. Vakbonden lopen bijvoorbeeld traditioneel niet warm voor milieutaksen. Die zijn immers meestal degressief: ze zijn voor iedereen even hoog waardoor kleine inkomens een groter deel van hun inkomen verliezen.

“Allemaal onvoldoende redenen om die groene fiscaliteit te verwerpen”, zo staat het nu in de congresteksten. Milieutaksen kunnen als de negatieve effecten voor lage inkomens gecompenseerd worden. Door bijvoorbeeld energiebesparende investeringen te prefinancieren voor lage inkomens of door hun koopkracht te verhogen.

Voor het ACV kunnen milieutaksen evenwel niet dienen als alternatieve financiering van de sociale zekerheid als vervanging van bijdragen op arbeid.
 
Het is maar één van de 40 krachtlijnen die voorliggen. “Alle teksten werden meer dan een jaar lang besproken in alle afdelingen van het ACV. Een congres is daardoor ook een vormingsproces over de evoluties in onze samenleving,” aldus Cortebeeck.

take down
the paywall
steun ons nu!