Zieke mensen trachten goedkope medicijnen te kopen bij Indiase apothekers
Nieuws, België, EU, Gezondheidszorg, Geneesmiddelen, Intal, Wim de Ceukelaire, ASEM-top, Vrijhandelsakkoord -

Actie voor goedkope medicijnen

BRUSSEL -- Miljoenen mensen uit het Zuiden gebruiken goedkope generische geneesmiddelen uit India. Een nieuw vrijhandelsakkoord tussen de EU India dreigt roet in het eten te gooien. De EU wil patenten strenger beschermen zodat Indiase producenten het moeilijker zullen krijgen om hun goedkope alternatieven op de markt te brengen. De NGO Intal trok de straat op om het akkoord aan te klagen.

dinsdag 5 oktober 2010 18:15
Spread the love

Wim De Ceukelaire, beleidsmedewerker bij Intal: “Het recht op gezondheid van de mensen is een van de vele problemen die besproken worden tijdens de tweedaagse Euro-Aziatische top (ASEM) in Brussel. Met deze actie wil Intal het recht op gezondheid van miljoenen mensen in de hele wereld aankaarten. India staat bekend als de apotheek van de arme landen. India kan medicijnen van goede kwaliteit en tegen een zeer lage prijs produceren.”

“Momenteel is de Europese Unie met India aan het onderhandelen over een nieuw vrijhandelsakkoord. Door enkele van de nieuwe voorwaarden die de EU wil doordrukken onder meer over strengere patenten, zou het in de toekomst moeilijker kunnen worden om die medicijnen goedkoop te blijven produceren in India. Wij vinden dit schandalig en daarom protesteren we tegen deze top.”

De voorbereidende onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord gebeurden in de grootste geheimhouding. Hoewel er zo nu en dan iets is uitgelekt, is er niets officieel bekend over die onderhandelingen tussen de EU en India.

“Door op straat te komen, laten we zien dat deze kwestie ons aanbelangt. We zijn bezorgd over de gevolgen van het vrijhandelsakkoord. We willen een signaal geven dat die geheimhouding niet werkt. We weten eigenlijk heel goed wat er wordt afgesproken in die geheime kamers.”

“Dit is een symbolische actie in de marge van de ASEM-top in Brussel. In India en veel andere landen vinden ook protestacties plaats. We geloven dat deze acties een invloed kunnen hebben”, aldus De Ceukelaire.

take down
the paywall
steun ons nu!