Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, Klimaat, Klimaatverandering -

Obama niet gelukkig met klimaatpolitiek

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de huidige Amerikaanse klimaatpolitiek niet ambitieus genoeg. In een interview met het magazine Rolling Stone kondigde hij aan volgend jaar ernstig werk te maken van klimaatmaatregelen.

zondag 3 oktober 2010 14:35
Spread the love

Rolling Stone stelde de president vragen over bijna alle belangrijke problemen tijdens zijn eerste twee jaar als president, van Guantanamo tot de oorlog in Irak en de olieramp in de Golf van Mexico. Ook het Amerikaanse klimaatbeleid kwam ruimschoots aan bod. Obama gaf in het gesprek te kennen dat hij ontgoocheld is over het Amerikaanse Congres dat er niet in slaagt om tot een ernstig klimaatbeleid te komen.

“De klimaatverandering heeft potentieel vernietigende effecten op mensen overal ter wereld en we moeten daar iets aan doen. Om daarin te slagen, moeten we zowel in eigen land als internationaal mobiliseren”, zegt de president in het interview. Hij voegt daaraan toe dat zijn regering niet de vorderingen gemaakt heeft waarop hij had gehoopt toen hij de eed aflegde als president.

Dat is deels het gevolg van de economische crisis, zegt hij. “Het is erg moeilijk om vooruitgang te boeken rond deze thema’s te midden van een enorme economische crisis. De natuurlijke reflex in de hele wereld is: ‘Weet je wat? Dat kan dan wel een enorm probleem zijn, maar op dit moment is een werkloosheid van 10 procent dat ook.” Daardoor werd volgens Obama veel aandacht afgeleid van wat hij “een urgente prioriteit” noemt.

De erg verzwakte klimaatwet die momenteel door het Congres geloodst wordt, is volgens Obama een eerste stap. Begin volgend jaar wil hij volop werken aan nieuwe richtlijnen die er echt toe doen. “Een van mijn belangrijkste prioriteiten voor volgend jaar is een energiepolitiek die alle facetten van onze verslaving aan fossiele brandstoffen aanpakt. Misschien zullen we dat in verschillende onderdelen moeten aanpakken in plaats van met één allesomvattende wet”, aldus de Amerikaanse president. “Maar we blijven ervoor gaan, want dit is goed voor onze economie, het is goed voor onze nationale veiligheid, en uiteindelijk ook voor ons milieu.” (JG)

take down
the paywall
steun ons nu!