mediActivista
Verslag, Nieuws, België, België, Nieuws -

Politie laat No Border Camp geen dag met rust

Op vrijdagavond wilden activisten van het No Border Camp betogen tegen grenzen, gesloten asielcentra en gevangenissen. De autoriteiten legden een samenscholingsverbod op. Wie toch kwam opdagen, werd administratief aangehouden.

zaterdag 2 oktober 2010 02:51
Spread the love

Onze fotograaf MediActivista werd administratief aangehouden omdat hij foto’s nam van het gebeuren, maar wist toch enkele foto’s te bewaren.

Vanaf 19u begonnen betogers zich te verzamelen voor het Zuidstation. Ze deden dit in kleine affiniteitsgroepjes omdat een samenscholingsverbod voor groepen vanaf vijf mensen was afgevaardigd. Zo’n 200 betogers bevonden zich op straat of wachtten af op een terrasje. Enkele reacties:

“De mensen worden bang gemaakt. Om urenlang in de cel te belanden of zelfs om het ziekenhuis in geslagen te worden. Ik ben hier omdat we het recht hebben om te betogen. Het is niet omdat we een radicale boodschap hebben, dat we gewelddadig zijn.”

“De enigen die gemaskerd zijn, zijn de flikken. Die daar met capuchons zijn agenten in burger. Wie alternatief gekleed is of dreadlocks heeft, wordt onmiddellijk opgepakt.”

De politie begon al snel betogers te arresteren. Zo’n 100 mensen werden opgepakt waaronder een tiental minderjarigen van de Unie der Progressieve Joden.

Betogers die het opgaven zich te verenigen en naar het kamp wilden terugkeren, werden achterna gezeten door de politie. Op de terugweg was de politie massaal aanwezig voor de Beurs, aan de Hallepoort, langs het kanaal,… Zelfs aan de Naamsepoort werden mensen opgepakt. “Administratieve aanhouding” lijkt wel het begrip van de week.

Ook wie niets met de betoging te maken heeft, werd lastig gevallen door de politie. Het verhaal van 2 fietsers:

“Vrijdag, 23u. We keren met de tandem van een familiaal etentje naar huis terug. Het regent pijpestelen. We rijden op de Lemonnierlaan met twee voorlichten, twee achterlichten een fluorescerende vlag. We rijden de SUL (sens unique limité; eenrichtingsstraat waar fietsers door mogen) in waar we wonen.”

“Een combi volgt ons de (voor hem) eenrichtingsstraat in. Vier politie-agenten, waarvan twee gemaskerd, lopen op ons af. Ze fouilleren, identificeren en ondervragen ons. En dat terwijl we al voor onze deur stonden.”

“Als antwoord op de vraag waarom we werden aangehouden, zeggen ze: “Jullie zaten op een fiets met een vlag op een moment dat er gevaarlijke anarchisten in de wijk rondlopen.” “

De politie ontplooide tijdens de “operatie” een aanzienlijke troepenmacht. Belga heeft het over 400 agenten, een hondenbrigade, twee waterkanonnen en een helikopter.

De politie kon echter niet verhinderen dat actievoerders Manneken Pis in een nieuw kleedje staken. HIj kreeg een t-shirt met het opschrift “no borders, no nations” cadeau.

Belga meldde zonet een vergeldingsactie tegen de politie. De ruiten van een politiecommissariaat werden ingeslagen. Een activiste die haar gsm in de cel wist mee te smokkelen, meldde dat de politie erg gefrustreerd was. Dit vertaalde zich in geweld tegen gearresteerden.

Zaterdag om 1u staat de betoging “no borders, no nations” op het programma. De betoging gebeurt met toestemming van de autoriteiten. De Ligue des Droits de l’Homme en Bruxelles Laïque aangekondigd het politie-optreden op voet te volgen.

take down
the paywall
steun ons nu!