Correa spreekt politieagenten toe
Verslag, Nieuws, Wereld -

Onrust in Ecuador (update)

"Dit is een couppoging." Dat zei de Ecuadoraanse president Rafael Correa in een interview op de staatszender kort nadat hij door politieagenten werd aangevallen met traangas.

vrijdag 1 oktober 2010 08:38
Spread the love

Update (8u00):

President Rafael Correa werd tegen de avond door soldaten bevrijd uit het hospitaal waar hij urenlang werd vastgehouden. Hij keerde terug naar zijn ambtswoning waar hij het toegestroomde volk toesprak.

Volgens de regering kwamen er twee mensen om bij de staatsgreep, tientallen anderen raakten gewond.

Het hoofd van de politie heeft ondertussen ontslag genomen. Volgens Correa zijn de gebeurtenissen een waarschuwing voor iedereen die de burgerrevolutie wil stoppen zonder langs de urnen te passeren.

——————-

Donderdagmorgen wierpen politieagenten en soldaten wegblokkades op in de hoofdstad en andere steden van Ecuador.

President Rafael Correa zou volgens de BBC op de soldaten zijn toegestapt en hen hebben toegesproken. “Als jullie de president willen vermoorden, hier is hij Vermoord hem als jullie dapper genoeg zijn. Als jullie de kazernes willen innemen en de burgers onverdedigd laten, als jullie de missie van de politiekrachten willen verraden, doe maar. Maar deze regering zal doen wat nodig is. De president zal geen stap terugzetten.”

Kort daarna moest Correa vluchten toen hij beschoten werd met traangas. Hij werd voor verzorging meegenomen naar een hospitaal. Vanuit dat ziekenhuis gaf hij enkele uren later een interview.

Op datzelfde moment bezetten 150 soldaten de nationale luchthaven zodat er geen vliegtuigen meer konden landen of opstijgen.

De politieagenten en de soldaten zouden boos zijn over een hervorming die een einde zou maken aan bepaalde privileges bij promoties. Correa zou gedreigd hebben om het parlement te ontbinden als er onenigheid bleef over de hervorming.

Het hoofd van het leger liet wel meteen weten dat het leger achter de president blijft staan.

De minister van Buitenlandse Zaken organiseerde meteen een steunbijeenkomst voor Correa voor zijn ambtswoning. “Dit is geen volksopstand. Dit is een opstand van slecht geïnformeerde politieagenten”, zei hij aan de tv-zender Telesur.

Rafael Correa werd in januari 2007 als president beëdigd. Hij is één van de linkse presidenten die de voorbije jaren aan de macht kwamen in Latijns-Amerika. Hij wordt gezien als een bondgenoot van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Correa is getrouwd met de Belgische Anne Malherbe. In 2007 kregen zij het even aan de stok met de Belgische regering toen ze scherpe kritiek hadden op de opsluiting van de elfjarige Angelica in het gesloten centrum 127bis.

Petroleum is de belangrijkste inkomst van het land. Bijna de helft van de bevolking van Ecuador is Indiaans.

UPDATE:

#
Volgens Telesur wordt Correa nog altijd vastgehouden in een ziekenhuis. Unasur (Unie van Zuid-Amerikaanse Naties) betuigt steun en komt binnenkort samen.
#
Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken roept de VS op om de coup te veroordelen.
#
Op de televisiebeelden is te zien hoe heel veel mensen samenkomen aan het regeringsgebouw om Correa te steunen. Die betogers zouden nu van plan zijn om op te trekken naar het hospitaal waar Correa wordt gevangen gehouden.
#
Betogers botsen op zwaarbewapende muitende politieagenten die hen bestoken met traangas.
#
Volgens de regering is er al één dode gevallen door de repressie.

take down
the paywall
steun ons nu!