Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Islam, Muziek, Homoseksualiteit, Homorechten, Homofobie, Rap, Homogeweld, Franse rapmuziek, AB, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bruno De Lille, Chabada -

Homofobe rappers komen naar Brussel

De Parijse rappers van Sexion D’Assaut doen het goed: 350.000 verkochte albums, een cijfer dat de laatste tien jaar ongezien is in de Franse rapmuziek. Prima toch? Jongens uit de banlieus die zich opwerken tot populaire artiesten? Probleempje: ze zijn zo homofoob als de pest. Of is er beterschap? Rendez-vous op 2 november in Brussel.

vrijdag 1 oktober 2010 13:15
Spread the love

In een interview met het tijdschrift International Hiphop winden ze er geen doekjes om: “We hebben homoseksualiteit veel aangevallen, omdat we homofoob zijn en we menen het voor 100 procent!”

Naar het einde van hun interview stellen ze dat het modeverschijnsel homoseksualiteit als zonde moet worden gezien en dit moet worden tegengegaan door zich tot “de enige echte” godsdienst, de islam, te bekeren.

“We zijn erg religieus en zelfs God heeft naar de homoseksuelen een profeet gezonden om ze naar de islam te leiden en hun zonden te vergeven.” 

De verbijsterde journalist noteerde nog: “We kunnen het ons dus veroorloven om openlijk te zeggen dat voor ons homoseksualiteit een dwaling en dus onaanvaardbaar is. We begrijpen totaal niet dat in sommige landen het homohuwelijk of adoptie voor homo’s geaccepteerd wordt!”

Stel je voor!

De uitspraken veroorzaakten de nodige commotie en dat vonden de jongens van Sexion D’Assaut niet echt leuk. Er kwamen excuses en de rappers kwamen er plots achter dat ze wel eens mensen zouden kunnen kwetsen met hun homofobe taaltje.

“We hebben er al veel over nagedacht en er is ons verteld dat we het er op onze nieuwe plaat beter niet over zouden hebben. Het kan ons schaden en het publiek afschrikken. Stel je voor, er zijn zelfs homo’s die naar onze concerten komen!”

Platenmaatschappij Sony bevestigt dat de opmerkingen wel degelijk zijn gemaakt en toonde zich not amused. Tot zover de zoveelste rel in de rij? Zaak gesloten? Veel hangt af van wat de groep tijdens haar komende optredens gaat doen.

“Niet als homo geboren”

De groep riep in vorige albums op om homo’s te vermoorden. In de song ‘On t’a humilié’ (We hebben je vernederd) zingen ze: “Ik denk dat het hoog tijd is dat de homo’s hun lul wordt afgesneden en dat ze voor dood op straat achter gelaten worden”.

En voorts nog: “Ver weg is de tijd waar homo’s zich in het geheim schminkten. Nu stappen ze door de stad lijkend op een regenboog. Maar beweeg, komaan beweeg. Al deze praktijken zijn niet gezond.”

En: “Je krijgt het koud als een travestiet je roept, want je weet dat de mens niet als homo is geboren, maar hij het wordt in 30 procent van de gevallen“. 

Staan de songs waarin de homofobie verwerkt is nog op hun playlist? Voor hun optreden in Brussel bijvoorbeeld? Zeker de oproep om homo’s te vermoorden, kan niet volgens de Belgische antidiscriminatiewetgeving.

Afstand nemen

Sexion D’Assaut komt naar Brussel voor een optreden op dinsdag 2 november. Plaats van het gebeuren: de AB. Dat is een zaal die vlakbij de Brusselse homobuurt ligt.

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bruno De Lille (Groen!), kondigde onlangs een campagne aan over geweld tegen holebi’s. Misschien moet hij het management van Sexion D’Assaut er maar eens over aanspreken. Of ze vanop het podium iets willen zeggen daarover?

Ze hoeven homo’s niet op schoot te nemen, maar ze zouden wel afstand kunnen nemen van geweld tegen homo’s. Het valt te proberen: een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen.

Op de Facebookgroep die oproept tot een boycot van Sexion D’Assaut stroomt intussen de informatie over acties binnen. Chabada, de organisatie die instaat voor twee concerten in Angers op 13 oktober, twijfelt nog tussen het afgelasten ervan of een debat organiseren tussen het publiek en de groep. De muziek van de groep zou ook al worden geboycot op een Franse jongerenzender.

Risicomatch

Blijven de jongens hardleers, dan zou zich een probleem kunnen voordoen, die dinsdagavond in Brussel. Enkele honderden (mosllim)jongeren die na het concert de stad intrekken, is wat je in voetbaltermen een ‘risicomatch’ zou kunnen noemen.

Haal je regenboogvlag maar binnen. Beter niet hand-in-hand lopen die avond?  De spanningen tussen de twee minderheden zou wel eens tot onaangename confrontaties kunnen leiden. Als staatssecretaris Bruno De Lille zijn campagne tegen antihomogeweld hard wil maken, is er voor hem alvast die avond werk aan de winkel.

take down
the paywall
steun ons nu!