Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Studenten, Antwerpen, Hogere zeevaartschool, Start academiejaar -

Alle hens aan dek voor het nieuwe academiejaar

Ongeveer 200 studenten startten deze week hun opleiding aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Dit jaar is er een opvallende stijging van het aantal inschrijvingen van Franstalige studenten. Antwerpen is de enige school in België waar ze een toekomstige maritieme carrière in realiteit kunnen omzetten.

donderdag 30 september 2010 11:15
Spread the love

De Hogere Zeevaartschool bestaat al sinds 1834 en is de enige hogeschool in België die de opleidingen nautische wetenschappen en scheepswerktuigkunde aanbiedt.

“We zijn een soort buitenbeentje onder de hogescholen”, stelt kapitein Patrick Blondé, “onze school staat daarom ook open voor zowel Nederlandstaligen als Franstaligen.”

De opleiding beperkt zich trouwens niet tot België alleen, maar is ook bekend buiten onze landsgrenzen. Ruim veertig procent van de studenten komt uit het buitenland.

Garantie op werk

“Ons doel is dat iedereen slaagt op het einde van de rit. Daarom doen we er alles aan opdat niemand zou zakken”, vertelt Blondé. “Het is belangrijk dat de studenten een goede balans vinden tussen werken en ontspanning. Wanneer ze die gevonden hebben, wacht hen een prachtige carrière op de Zeevaartschool.”

Volgens Blondé is kiezen voor een opleiding aan de Zeevaartschool ook kiezen voor werkzekerheid. “Wij kunnen elke student een garantie geven op werk. Ook wanneer iemand zou stoppen met varen, zal hij of zij makkelijk werk vinden aan de wal.”

Passie als drijfveer

De reden waarom de studenten voor deze opleiding kiezen, is bij iedereen dezelfde: passie. Passie voor het water, de zee, boten, alles waar je aan denkt als je de zee ziet.

“Ik woon al sinds mijn kinderjaren aan zee en ben dus met de zeelucht opgegroeid. Het zit als het ware in mijn bloed”, vertelt Charlotte Foré (18).

Hilda Lubben (23) uit Nederland had een paar jaar geleden nooit gedacht aan deze opleiding. “Na mijn secundair wist ik helemaal niet wat ik zou doen. Daarom heb ik zo’n test gedaan in de hoop dat die mij kon helpen. Daaruit bleek dat ik aanleg heb voor kapitein. Eerst moest ik lachen, maar toen een andere test hetzelfde uitwees, was ik overtuigd.”

“Piraten zijn de risico’s van het vak”

Niets houdt deze toekomstige kapiteins tegen, zelfs geen piraten. “Piraten? Tja, uiteraard heb je die, maar zijn dat niet gewoon de risico’s van het vak”, antwoordt Soizic Bilmans (23).

Ook Sophie Montulet (19) is het daarmee eens. “Al dat gedoe over piraterij is wat overdreven. Dagelijks varen er duizenden schepen. Als er dan één wordt aangevallen door piraten komt dit in het lang en in het breed in de media. De kans dat je ze tegenkomt, is volgens mij niet zo groot.”

© 2010 – StampMedia – Tekst: Emilie Laurent, Foto: Clara Lordi

take down
the paywall
steun ons nu!