Antwerpen, Lokaal, Theater, Antwerpen, Theater Zeemanshuis, 'Komisch Potentieel Komisch', Stijn Van Haecke -

‘Komisch Potentieel Komisch’ nieuwste telg van theater Zeemanshuis

Voor het eerst in Vlaanderen wordt het stuk van Alan Ayckbourn gespeeld. Er bestond zelfs nog geen Nederlandstalige versie van. Zodoende zette Stijn Van Haecke zich achter zijn schrijftafel en bezorgde het stuk een vertaling.

dinsdag 28 september 2010 10:30
Spread the love

Ook de cast is reeds gekend bij het publiek. Heel leuk om terug te zien is Katrien Mertens en Marijke Van Haecke. Ook ‘pa’ Alex Van Haecke staat mee met zoon en dochter op het podium en scheerde zich voor deze productie zelfs kaal.

Het verhaal dan. In een tv-studio in de nabije toekomst wordt een soap opgenomen met actro’s: acterende levensechte robots.

Jacie, één van die actro’s, begint plotseling menselijke trekken te vertonen. Zeer tot ongenoegen van de fin-de-carrière-regisseur Dominique Traets.
Addo, een jonge schrijver, ziet wel wat in het komisch potentieel van Jacie. Hij wil samen met haar een nieuw programma maken.

Maar kan dat zomaar? Is de actro wel menselijk genoeg? En bloeit er iets moois?

‘Comic Potential’ is één van de meest populaire recente stukken van auteur Alan Ayckbourn. Hij vindt het zelf één van de moeilijkste die hij ooit heeft gemaakt, zowel voor de acteurs als voor het hele productieteam.

Want dat is het inderdaad! ‘Comic Potential’ is meer dan enkel maar een komedie, meer dan enkel maar een romantisch verhaal, meer dan futuristische fictie … Het is een totaaltheatergebeuren, een totaalervaring.

(Leest u nu deze tekst voor de voorstelling of in de pauze, dan vindt u misschien van niet, maar… wacht maar!)

‘Comic Potential’ heeft alles: komedie, ontroering, iets om over na te denken, spektakel, actie, acteurs die meerdere rollen spelen, decorwissels, licht, geluid, …

Stijn Van Haecke vertelt: “Toen ik Comic Potential niet lang na de officiële première in London zag, wist ik al dat ik dit stuk ooit ook eens wilde brengen. Ik informeerde zelfs naar de rechten, maar die bleken toen, 10 jaar geleden, niet vrij.”

“Comic Potential bleef lang op mijn verlanglijstje staan, maar altijd kwamen er weer interessante projecten tussen. Tot we, nu anderhalf jaar geleden, op zoek moesten naar iets nieuws voor deze periode. Mijn verlanglijstje kwam plots weer in beeld en er werd geïnformeerd naar de rechten en een vertaling.”

“De rechten waren vrij en er bleek zelfs geen vertaling in het Nederlands te bestaan. Er werden zeer snel acteurs aangesproken – de interesse bleek zelfs zo groot dat we voor een aantal rollen 3 tot 4 kandidaat-acteurs hadden, en de productie werd op gang getrapt.”

“Sindsdien is het een rollercoaster-gevoel van begin tot einde voor mij geweest. Van het vertalen en bewerken, de productievergaderingen, de eerste afspraken met acteurs, de repetities, het ontwerpen van het decor, het duidelijk positief zien evolueren van iedereen, de samenstelling van de geluidsband, het maken en programmeren van de lichtstanden, … tot de contacten met Huis Baeyens en het bekijken van make-up en pruiken, het kiezen van de kostuums en het ontwerpen van de changementen. Van elk facet in dit productieproces heb ik genoten”, aldus nog Stijn Van Haecke.

‘Komisch Potentieel Komisch’ door theater Zeemanshuis wordt gespeeld door: Marijke Van Haecke, Jan Roos, Alex Van Haecke, Greta Mertens, Evi Heyndrickx, Katrien Mertens, Jan Van Saet, Ronald Vermeulen, Ann Snoeck, Marc Daems en Stijn Van Haecke

take down
the paywall
steun ons nu!