blokkade bij AB-Inbev begin dit jaar
Verslag, Nieuws, Economie, België -

Aandelenopties oud-premier Dehaene miljoenen waard

Als alles goed gaat, kan oud-premier Jean-Luc Dehaene in 2012 voor 3,4 miljoen euro aandelenopties van AB Inbev verzilveren. “Dat is de fatsoensgrens ver voorbij. Onafhankelijke bestuurders mogen geen variabele vergoeding ontvangen”, zegt SP.A-parlementslid Bruno Tuybens die het bedrag bekendmaakte.

maandag 27 september 2010 15:42
Spread the love

De vier onafhankelijke bestuurders bij AB Inbev zitten samen op een potje van 8,1 miljoen euro aandelenopties. Daarvan zijn er 2,7 miljoen euro voor Jean-Luc Dehaene. Dat is op basis van de huidige beurskoers (43,2 euro).

Als het aandeel AB InBev in het voorjaar van 2012 het koersdoel van 48 euro haalt, kan dat zelfs een belastingvrije 3,4 miljoen euro worden. Bij AB Inbev in België worden momenteel 239 banen bedreigd.

Volgens de Belgische corporate governance code – tegenwoordig bekend als code-Daems – mogen niet-uitvoerende, onafhankelijke bestuurders geen remuneratiegebonden vergoedingen of aandelengerelateerde aansporingen ontvangen.

“Die Belgische code is al slappe koffie. Men had de lat zo laag gelegd zodat het bedrijfsleven ermee zou kunnen leven, maar AB InBev lapt ze toch aan zijn laars. Het bedrijf gaat hier ook in tegen een duidelijke aanbeveling van de Europese Commissie. Dehaene wordt geacht als Europarlementslid die Commissie te controleren, maar respecteert zelf de regels niet”, zegt Tuybens.

Toen de financiële crisis toesloeg herzag AB Inbev de uitgifteprijs voor de opties. Tuybens: “Terwijl iedereen de gevolgen van de crisis draagt, heeft de crisis de bestuurders disproportioneel verrijkt. Niet de consumenten, niet het personeel, maar de bestuurders winnen bij de crisis.”

Dehaene krijgt als bestuurder bij AB Inbev al een jaarlijkse vergoeding van 79.000 euro. Als voorzitter van Dexia verdiende hij vorig jaar 88.000 euro. Zijn mandaten bij Umicore (40.000 euro), Lotus (22.500 euro), Thromogenics (28.000 euro) leveren hem relatief wat minder op.

Oud-premier Dehaene is ook nog altijd europarlementslid, goed voor een jaarloon van 105.000 euro. Een europarlementslid heeft daarbij ook nog recht op een onkostenvergoeding van 4.202 euro per maand.

Volgens Bruno Tuybens heeft de zachte aanpak van de code-Daems gefaald. “Het is dringend tijd voor een afdwingbare wet”, aldus Tuybens. 

take down
the paywall
steun ons nu!