Verslag, Nieuws, België -

6000 solidaire Belgen op Manifiesta

BREDENE -- Manifiesta, het solidariteitsfeest dat 6000 Walen, Brusselaars en Vlamingen samenbracht in Bredene, kreeg af te rekenen met typisch Belgisch weer. Rukwinden en stortbuien stuurden het programma in de war.

zondag 26 september 2010 11:59
Spread the love

Vrijdagavond zaten de organisatoren van Manifiesta – het weekblad Solidair en Geneeskunde voor het Volk – nog met de handen in het haar. De tenten op het terrein nabij het strand van Bredene bleken niet bestand tegen 8 beaufort. Het feest ging toch door maar met een grondig gewijzigd programma.

Er werd stevig geschoven met plaatsen en uren en de nadruk kwam te liggen op de muziek. Groepen en artiesten als Jaune Toujours, Gene Thomas en Sharko speelden voor een bomvolle zaal.

Liefhebbers van inhoud en politieke debatten kwamen iets minder aan hun trekken. Inhoud was er wel tijdens een centrale meeting met PVDA-voorzitter Peter Mertens, Aleida Guevara, Eddy van Lancker (ABVV) en Tony Demonté (ACV).

Mertens hield een vlammend betoog tegen het separatisme. “Neen, mijnheer De Wever, het zijn niet de separatisten die het verbod op kinderarbeid hebben bekomen, die werkdagen van 12 uur hebben verboden, die samen het betaald verlof hebben veroverd”, aldus Peter Mertens.

De voorzitter van PVDA riep op om een sociaal front op te bouwen. “Een front voor het behoud van de solidariteitsmechanismen in ons land. Voor het behoud van de sociale zekerheid. Voor het behoud van de vakbondseenheid. En voor het behoud van een tweetalige en leefbare hoofdstad, Brussel. Een sociaal front, dat de verantwoordelijken voor de crisis ook de crisis doet betalen.”

Ook Tony Demonté van het ACV had het over de communautaire spanningen. “Het ACV zal zich verzetten tegen elke regionalisering die sociale achteruitgang met zich mee zou brengen voor alle of een deel van de werknemers. Wij zijn tegen elke regionalisering die de inter-persoonlijke solidariteit ter discussie stelt. Wij zijn tegen elke communautarisering die tot gevolg zou hebben dat kinderen verschillend behandeld worden naargelang ze Nederlandstalig of Franstalig zijn.”

Europese betoging

Eddy Van Lancker van het ABVV riep iedereen op om woensdag naar Brussel te komen voor de Europese betoging. “Het is belangrijk dat deze  Europese betoging een succes wordt om een soberheidsbeleid op kap van de werknemers af te wenden en om de regulering van de financiële sector af te dwingen en de invoering van een taks op internationale kapitaaltransacties te eisen.”

Volgens Van Lancker mogen ook de werkgevers en de toekomstige regering een signaal zien in de betoging. “We betogen ook om onze toekomstige regering en de Belgische werkgevers te waarschuwen dat de komende onderhandelingen – met betrekking tot  welvaartsvastheid, statuut arbeiders/bedienden; interprofessionele onderhandelingen – zullen gevoerd worden door vakbonden die kunnen rekenen op hun basis”, aldus Van Lancker.

De Prijs Solidair 2010 werd uitgereikt aan de vier jonge Belgische vrouwen die eerder dit jaar met een vloot de blokkade tegen Gaza probeerden te doorbreken en daarbij aangevallen werden door het Israëlische leger.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!