(foto wittewoede.be)
Verslag, Nieuws, Economie, België, Witte woede, Dossier N-VA -

“Wil N-VA-minister Muyters wel akkoord in non-profit?”

Werknemers van de non-profit gaan opnieuw actievoeren. Zij nemen het niet dat er na 8 maanden nog altijd geen vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen over een nieuwe sociaal akkoord. Vooral de Vlaamse regering ligt dwars.

vrijdag 24 september 2010 17:14
Spread the love

350 militanten van LBC-NVK uit de non-profit evalueerden in Leuven de onderhandelingen rond een nieuw sociaal akkoord voor de periode 2011-2015. Veel vooruitgang werd de afgelopen maanden niet geboekt. De ontslagnemende federale regering leefde de kalender netjes na, maar de Vlaamse regering liet het afweten, klinkt het bij de vakbond.

“Met de federale ministers Milquet en Onkelinx hebben we voorbereidend werk gedaan en de administratie heeft verschillende voorstellen berekend. Dat resulteerde in een synthesenota. Het is nu wachten op een nieuwe regering zodat we op dat werk kunnen verderbouwen”, zegt Mark Selleslach, nationaal secretaris van LBC-NVK.

De Vlaamse regering heeft de handen vrij en zou normaal wel al kunnen onderhandelen. “Maar daar beweegt gewoon helemaal niets. Er werden zelfs twee geplande vergaderingen afgelast. Dat is echt wel grof”, aldus Selleslach.

Naar de reden van die afwachtende houding hebben de vakbonden het raden. Wacht de Vlaamse regering tot er een federale regering is? Selleslach: “Dat ze dan beginnen te onderhandelen over de dingen die nu al op Vlaams niveau zitten. Wij hebben trouwens ook voorstellen die geen geld kosten zoals over de toenemende commercialisering van de gezondheidszorg en de instroom van buitenlandse werknemers.”  

In de wandelgangen van de militantenbijeenkomst van LBC-NVK werd in de richting van Vlaams minister van Werk en Begroting Philippe Muyters (N-VA en ex-Voka) gewezen. Die zou niet meteen staan te springen om een sociaal akkoord te sluiten in de non-profit.

Nieuwe acties

Nog enkele maanden en dan loopt het huidige akkoord af. De vakbonden dienden al op 2 februari hun eisenbundel in en hielden op 8 juni een eerste grote betoging, maar bleven ondertussen op hun honger zitten. Moet er dan maar een akkoord voor 2011 worden afgesproken? “Om te vermijden dat 2011 een verloren jaar wordt, kunnen we beter wel enkele afspraken maken. Maar dat betekent niet dat we met onze acties voor een nieuw meerjarenakkoord stopzetten. Wij gaan door tot we een bevredigend akkoord hebben”, aldus Selleslach.

Om de druk op te voeren op de Vlaamse regering en de politici die de nieuwe federale zullen bevolken, trekt LBC-NVK de komende maanden opnieuw de straat op. Er komt een reeks regionale acties. In december zou er een nieuwe nationale actie komen.

Dit jaar loopt het meerjarenakkoord 2005-2010 voor de non-profitsector af. De vakbonden vragen een “nieuw sociaal investeringsplan voor kwalitatieve zorg”.

take down
the paywall
steun ons nu!