Tiense scholieren worden ‘Creatief met ICT’
Lokaal, Stampmedia, Ict, Tienen -

Tiense scholieren worden ‘Creatief met ICT’

‘Creatief met ICT’, een nieuwe opleiding in de middenschool van KA Tienen, leert leerlingen op een speelse maar verantwoorde wijze omgaan met informatietechnologie. Het unieke vak mengt traditioneel onderwijs met nieuwe media.

vrijdag 24 september 2010 15:51
Spread the love

Jongeren zijn meer met ICT en nieuwe media bezig dan ooit. Met het nieuwe vak wil het koninklijk atheneum van Tienen beter aansluiten bij hun leefwereld. Met succes, want liefst honderd leerlingen hebben zich ingeschreven voor de keuzerichting.

“We vinden het als school belangrijk om leerlingen van zoveel mogelijk dingen te laten proeven”, meent directrice Marina Jonckers. “Zo kunnen ze later beter uitmaken waarin ze willen voortstuderen.”

Papierloze les

Leerlingen uit ‘Creatief met ICT’ mogen twee uur per week creatief aan de slag met digitale media zoals foto, video en gaming. Voor hun eerste opdracht moesten ze zichzelf voorstellen in een zelfgemaakte digitale strip. Het resultaat van elke opdracht wordt op een blog geplaatst, waar de leerlingen op elkaars werk kunnen reageren.

Daarnaast leren ze onder meer ook zoeken op internet, kritisch omgaan met informatie of een vreemde taal leren via een computergame. “Wij leren ze de basis aan. Daarna zijn ze vertrokken om zelf creatief bezig te zijn”, stelt Kris Klynen van vzw ICT Atelier, die de school materiaal en expertise biedt.

Feedback

De leerlingen reageren zeer positief op de keuzerichting. Zelf de creativiteit de vrij loop mogen laten valt in de smaak. “Het is gewoon leuk om te weten hoe je video en dergelijke maakt”, zegt Simon. “En je kan ook kijken wat anderen doen en zo leren wat hun interesses zijn.”

Wat opvalt is dat velen onder hen later verder willen studeren in ICT. Pawandeep reageert: “Ik wil later computeringenieur worden, dus het is goed om al veel met computers en technologie bezig te zijn.”

© 2010 – StampMedia – Nils Deputter

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!