Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Genk, Senioren, Genk, Hangjongeren -

Seniorenraad organiseert gespreksnamiddagen over Genkse ‘hangjongeren’

Uit een onderzoek bleek dat ‘hangjongeren’ zorgden voor een subjectief onveiligheidsgevoel bij de Genkse senioren. Vandaar dat de seniorenraad een werkgroep hangjongeren oprichtte. Zo organiseerden ze twee gespreksnamiddagen. ‘Hoe omgaan met jongeren?’ stond daarin centraal.

vrijdag 24 september 2010 10:55
Spread the love

De gespreksnamiddagen vonden plaats in het Jeugdcentrum Rondpunt 26 en achteraf was er ook een rondleiding voorzien. Naast deze gespreksnamiddagen wil de seniorenraad ook een samenkomst met de senioren en de jongeren organiseren.

Onbekend is onbemind

Erik Vreven van het Limburgs Steunpunt Straathoekwerk (LISS) leidde beide namiddagen. Onder de titel ‘Rondhangen? Moet kunnen!’ schoten de gesprekken in gang. “We doen vooral aan positieve beeldvorming”, meende Vreven. “Aan hangjongeren hangt een negatief beeld. Dat komt onder andere door de berichtgeving, maar ook omdat onbekend vaak onbemind is. “

Vroeger dwaalden de huidige senioren ook steeds rond op straat, getuige de reacties tijdens de gesprekken. Meer zelfs als nu, en er werd ook heel wat kattenkwaad verricht.“Toen was er echter minder mediaberichtgeving over en had men nog sociale controle: iedereen kende iedereen. Tegenwoordig heb je dat niet meer en dat scheelt toch. Zo zal je van een goede buur ook meer verdragen dan van eentje waarmee je nooit contact hebt”, zegt Vreven.

Hanghutten

Opmerkelijk is dat de term hangjongeren typisch is voor de Lage Landen. Een Engels woord bestaat daar niet voor. “In Nederland bestaat zelfs de term hangbejaarden en hebben ze hanghutten. Zo zie je maar…Het is ook geweten dat senioren graag buiten zitten. Je ziet wel eens vaker enkele senioren aan de voortuin zitten…”, zegt Vreven.

Hangen is zoals kruipen

“Of hangen niet uit verveling is?”, vroeg een senior. Vreven vindt van niet. “Hangen is voor jongeren een volwaardige bezigheid. Zoals bomma’s afspreken om taart te eten, zo spreken jongeren af op straat. Waarom de straat? Op straat staan ze los van de ouders. Het is eigenlijk een stap naar volwassenheid, het is opgroeien.”

Een dame trad hem bij: “Hangen is voor jongeren zoals kruipen voor een baby. Jongeren staan ook dikwijls onder gezag: op school, thuis, bij de sportclub,…Op straat zijn ze vrij. Vergelijk het met straatvoetbal: jongeren spelen er voor de fun; er is geen trainer die hen aan banden legt.”

© 2010 – StampMedia – Sander Carollo

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!